Indonesië maakt seks buiten het huwelijk strafbaar: ook voor toeristen
In Indonesië heeft het parlement dinsdag wetswijzigingen goedgekeurd die onder andere seks buiten het huwelijk verbieden, op straffe van maximaal een jaar cel. Ook op samenwonen voordat je elkaar het jawoord hebt gegeven, ligt een straf van maximaal zes maanden. De nieuwe wetgeving geldt voor zowel Indonesische burgers als toeristen die in het land verblijven.
Beschuldigingen van overspel moeten gebaseerd zijn op politierapporten die zijn ingediend door een echtgenoot, ouders of kinderen. Met de nieuwe wetgeving zou ook het promoten van anticonceptie en religieuze godslastering illegaal zijn. Daarnaast zal in het herziende wetboek van strafrecht ook het beledigen van de president of staatsinstellingen en het uiten van meningen die ‘niet in lijn zijn’ met de Indonesische staatsideologie strafbaar worden.
Ondanks felle kritiek van tegenstanders gaven de leden van het Huis van Afgevaardigden gisteren in een plenaire vergadering groen licht voor het wetsvoorstel.
Burgerlijke vrijheden
Al decennia wordt in Indonesië gewerkt aan een herziening van het wetboek van strafrecht. Dat gaat moeizaam: de laatste poging strandde in 2019, toen tienduizenden mensen bij landelijke protesten demonstreerden tegen een reeks wetten die ‘burgerlijke vrijheden’ zouden beknotten.
Ten opzichte van dat wetsvoorstel is er nu maar weinig aangepast. Eén aanpassing is dat iemand die is veroordeeld tot de doodstraf, de kans krijgt dat zijn straf wordt omgezet naar levenslang na tien jaar goed gedrag. Overeind blijft onder andere de strafbaarstelling van abortus, met uitzondering voor slachtoffers van verkrachting en vrouwen met levensbedreigende medische aandoeningen, op voorwaarde dat de foetus minder dan twaalf weken oud is.
Ook wilden islamitische groeperingen homoseks illegaal maken. Na een felle discussie tussen wetgevers werd dat voorstel uiteindelijk ingetrokken. Voor sommigen wordt het gezien als een overwinning voor de lhbti-minderheid in het land.
Kritiek
Mensenrechtenactivisten hadden er eerder bij het Huis van Afgevaardigden op aangedrongen de nieuwe regels niet aan te nemen, omdat ze volgens hen in strijd zijn met de burgerrechten in het grootste moslimland ter wereld. De nieuwe wetgeving moet in 2025 in werking treden.
Maandag trokken nog honderden mensen in verschillende Indonesische steden de straat op om tegen het voorstel te protesteren. Verwacht wordt dat er nog meer protesten komen nu de wet is goedgekeurd.
Meer kwaad dan goed
Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. ,,Dit doet meer kwaad dan goed”, zegt Shinta Widjaja Sukamdani, plaatsvervangend voorzitter van de Indonesische werkgeversorganisatie Apindo. ,,Vooral voor bedrijven die zich bezighouden met toerisme en horeca.”
Viceminister van Justitie Edward Omar Sharif Hiariej zei voorafgaand aan de stemming trots te zijn dat zijn land een wetboek van strafrecht krijgt dat ‘in overeenstemming is met de Indonesische waarden’ en dat het tijd is om de wetten uit de koloniale periode achter zich te laten. De Indonesische bevolking is overwegend moslim, maar bestaat ook uit aanhangers van andere religies zoals het hindoeïsme en het christendom.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog een agent ontslagen om rol bij fatale arrestatie Tyre Nichols in Memphis
Een zesde politieagent is vrijdag ontslagen voor zijn rol bij de fatale arrestatie van Tyre Nichols in de Amerikaanse stad Memphis vorige maand. De ontslagen man is een van de twee medewerkers die eerder op non-actief werden gesteld. -
met video
Pentagon observeert Chinese spionageballon boven VS
Het Amerikaanse ministerie van Defensie observeert al een paar dagen een Chinese spionageballon die hoog boven het Amerikaanse grondgebied vliegt. Dat heeft een hoge functionaris van het Pentagon donderdag gemeld. Canadese Defensie-medewerkers denken ondertussen ook een tweede ballon boven hun grondgebied te hebben gezien. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Duitse (23) zet dood in scène met brute moord op dubbelganger: ‘Bewijs is overweldigend’
Een onschuldige dubbelganger op brute wijze vermoorden om zo je eigen dood in scène te zetten. Het klinkt als een script van een slechte thriller, maar in Duitsland wordt een 23-jarige Iraakse vrouw toch echt van dit gruwelijke plan verdacht. Dat blijkt uit maandenlang onderzoek van het Duitse Openbaar Ministerie. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Wéér jonge gewapende Nederlanders gepakt in Antwerpen, aanslag op huis verijdeld
De Antwerpse politie heeft donderdagochtend vroeg opnieuw een Nederlandse jongeman opgepakt. De 25-jarige arrestant had mogelijk plannen voor een zoveelste aanval in de drugsoorlog die in de Belgische havenstad woedt, zegt de politie. -
Indonesië wil seks buiten huwelijk strafbaar stellen, ook verbod op kritiek op staatsideologie
Op seks buiten het huwelijk komt in Indonesië een celstraf te staan van maximaal één jaar. Ook samenwonen voordat je het jawoord aan elkaar geeft wordt verboden. Het Indonesische parlement zal daar vermoedelijk nog deze maand nieuwe wetgeving voor aannemen.