Indonesië maakt seks buiten het huwelijk strafbaar: ook voor toeristen
In Indonesië heeft het parlement dinsdag wetswijzigingen goedgekeurd die onder andere seks buiten het huwelijk verbieden, op straffe van maximaal een jaar cel. Ook op samenwonen voordat je elkaar het jawoord hebt gegeven, ligt een straf van maximaal zes maanden. De nieuwe wetgeving geldt voor zowel Indonesische burgers als toeristen die in het land verblijven.
Beschuldigingen van overspel moeten gebaseerd zijn op politierapporten die zijn ingediend door een echtgenoot, ouders of kinderen. Met de nieuwe wetgeving zou ook het promoten van anticonceptie en religieuze godslastering illegaal zijn. Daarnaast zal in het herziende wetboek van strafrecht ook het beledigen van de president of staatsinstellingen en het uiten van meningen die ‘niet in lijn zijn’ met de Indonesische staatsideologie strafbaar worden.
Ondanks felle kritiek van tegenstanders gaven de leden van het Huis van Afgevaardigden gisteren in een plenaire vergadering groen licht voor het wetsvoorstel.
Burgerlijke vrijheden
Al decennia wordt in Indonesië gewerkt aan een herziening van het wetboek van strafrecht. Dat gaat moeizaam: de laatste poging strandde in 2019, toen tienduizenden mensen bij landelijke protesten demonstreerden tegen een reeks wetten die ‘burgerlijke vrijheden’ zouden beknotten.
Ten opzichte van dat wetsvoorstel is er nu maar weinig aangepast. Eén aanpassing is dat iemand die is veroordeeld tot de doodstraf, de kans krijgt dat zijn straf wordt omgezet naar levenslang na tien jaar goed gedrag. Overeind blijft onder andere de strafbaarstelling van abortus, met uitzondering voor slachtoffers van verkrachting en vrouwen met levensbedreigende medische aandoeningen, op voorwaarde dat de foetus minder dan twaalf weken oud is.
Ook wilden islamitische groeperingen homoseks illegaal maken. Na een felle discussie tussen wetgevers werd dat voorstel uiteindelijk ingetrokken. Voor sommigen wordt het gezien als een overwinning voor de lhbti-minderheid in het land.
Kritiek
Mensenrechtenactivisten hadden er eerder bij het Huis van Afgevaardigden op aangedrongen de nieuwe regels niet aan te nemen, omdat ze volgens hen in strijd zijn met de burgerrechten in het grootste moslimland ter wereld. De nieuwe wetgeving moet in 2025 in werking treden.
Maandag trokken nog honderden mensen in verschillende Indonesische steden de straat op om tegen het voorstel te protesteren. Verwacht wordt dat er nog meer protesten komen nu de wet is goedgekeurd.
Meer kwaad dan goed
Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. ,,Dit doet meer kwaad dan goed”, zegt Shinta Widjaja Sukamdani, plaatsvervangend voorzitter van de Indonesische werkgeversorganisatie Apindo. ,,Vooral voor bedrijven die zich bezighouden met toerisme en horeca.”
Viceminister van Justitie Edward Omar Sharif Hiariej zei voorafgaand aan de stemming trots te zijn dat zijn land een wetboek van strafrecht krijgt dat ‘in overeenstemming is met de Indonesische waarden’ en dat het tijd is om de wetten uit de koloniale periode achter zich te laten. De Indonesische bevolking is overwegend moslim, maar bestaat ook uit aanhangers van andere religies zoals het hindoeïsme en het christendom.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Met video
Bosbranden in Chili eisen tientallen levens, honderden mensen gewond
Zeker 22 mensen zijn om het leven gekomen door bosbranden in Chili. Volgens de autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land raakten minstens 554 mensen gewond en zijn er zeker tien vermisten. Bijna vijftienhonderd mensen zijn dakloos geworden. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Indonesië wil seks buiten huwelijk strafbaar stellen, ook verbod op kritiek op staatsideologie
Op seks buiten het huwelijk komt in Indonesië een celstraf te staan van maximaal één jaar. Ook samenwonen voordat je het jawoord aan elkaar geeft wordt verboden. Het Indonesische parlement zal daar vermoedelijk nog deze maand nieuwe wetgeving voor aannemen. -
PREMIUM
Duitse gezondheidsminister trekt boetekleed aan en erkent schuld bij coronamissers
Met terugwerkende kracht krijgt de Duitse regering forse kritiek op de strenge coronamaatregelen. Gezondheidsminister Lauterbach erkent grote fouten te hebben gemaakt.
-
Geen hoger beroep in zaak Nederlands bombardement Chora
De Nederlandse Staat gaat niet in hoger beroep in de rechtszaak over het Nederlandse bombardement op een wooncomplex in Chora in Afghanistan. Deze vond plaats in 2007, tientallen burgers kwamen op. ,,De Staat zal berusten in het vonnis van de rechtbank”, schrijft minister Kajsa Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. -
-
-
Turkse Nederlanders zamelen geld in na aardbeving
Turkse Nederlanders gaan geld inzamelen voor de getroffenen van de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije. Volgens Mustafa Ayranci, voorzitter van de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB), zijn er veel zorgen onder Turkse Nederlanders en gaat de organisatie zo snel mogelijk geld inzamelen. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.