Internationaal onderzoek: wereld faalde bij aanpak coronacrisis
Internationale onderzoekers hebben een vernietigend oordeel geveld over de wijze waarop de wereld de coronapandemie aanpakte. De virusuitbraak in China kon door een ‘giftige cocktail’ van factoren uitgroeien tot een ‘catastrofale crisis’ voor de mensheid, concludeert het Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (IPPPR).
De experts omschrijven de coronacrisis als het ‘Tsjernobyl-moment’ van de 21ste eeuw, een verwijzing naar de kernramp in Oekraïne uit 1986. Ze stellen dat wetenschappers jarenlang hebben opgeroepen maatregelen te nemen om de mensheid te beschermen tegen een pandemie. Daar zou onvoldoende mee zijn gedaan.
Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vroegen ongeveer een jaar geleden om het onderzoek van het IPPPR. Dat panel bestaat onder meer uit politieke zwaargewichten als oud-premier Helen Clark van Nieuw-Zeeland en Nobelprijswinnares Ellen Johnson Sirleaf, de voormalige leider van Liberia.
De conclusies van de onderzoekers liegen er niet om. Instellingen hebben volgens het panel nagelaten om burgers te beschermen tegen een pandemie die leidde tot ruim 3 miljoen doden. Als wereldleiders sneller hadden gereageerd, had de coronapandemie wereldwijd geen miljoenen levens gekost.
Niet genoeg tegengas
De onderzoekers zeggen in hun rapport dat te veel landen in februari 2020 een afwachtende houding aannamen. Van gecoördineerd, internationaal leiderschap was geen sprake. Ook hebben lidstaten nagelaten om de WHO de bevoegdheden te geven om haar werk naar behoren te kunnen uitvoeren.
Door een gebrek aan geld en interesse zijn bij de voorbereiding, in februari vorig jaar, kansen verloren gegaan om de pandemie af te wenden. Landen zouden hebben gewacht op wat komen ging. Op elk punt zouden ze steken hebben laten vallen. ,,Sommige landen hebben afgewacht tot ic’s vol begonnen te stromen”, aldus voorzitter van het onderzoekspanel Helen Clark. ,,Toen was het te laat om de impact van de pandemie te voorkomen.”
De wereldleiders krijgen er danig van langs in het rapport. Het ontbrak hen aan leiderschap. De WHO zelf zou te zwak zijn geweest om een vuist te maken en niet genoeg tegengas hebben gegeven aan landen die het virus onderschatten. De WHO had waarschijnlijk al op 22 januari kunnen besluiten om groot alarm te slaan door een internationale noodsituatie uit te roepen, vindt het IPPPR. Dat gebeurde pas acht dagen later. Het duurde tot maart voordat de WHO over een pandemie sprak. Pas toen kwamen veel landen echt in actie.
Rijke landen
Als er geen hervormingen worden doorgevoerd, zal het ook in de toekomst niet lukken om zo’n gezondheidscrisis te voorkomen. Het IPPPR komt met een reeks aanbevelingen. Zo moeten de rijke landen voor september een miljard coronavaccins afstaan aan minder welvarende staten. Ook moeten overheden en bedrijven vrijwillig de licenties en technologie vrijgeven om coronavaccins te kunnen produceren. Als dat niet binnen enkele maanden gebeurt, moet het worden afgedwongen.
De onderzoekers pleiten er ook voor de WHO onafhankelijker te maken. Dat moet onder meer worden bereikt door de topman van de organisatie maximaal één termijn van zeven jaar te geven, zonder een optie op herverkiezing. Ook moet de internationale gemeenschap de financiering van de organisatie beter gaan regelen.
Het voorkomen van gezondheidscrises moet ook hoger op de internationale politieke agenda komen. De experts pleiten in het rapport voor de oprichting van een internationale raad (‘Global Health Threats Council’) die wordt voorgezeten door staatshoofden. Landen worden ook opgeroepen om zelf pandemiecoördinatoren te benoemen met zware bevoegdheden.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Video
‘Vaccineren fijn voor ons, maar zonder de andere landen werkt het niet’
Giro555 roept Nederland op om in actie te komen, zodat ook mensen in kwetsbare landen op tijd kunnen worden gevaccineerd tegen corona. Vanochtend werd het startsein voor de actie gegeven in de vaccinatieruimte in de Jaarbeurs in Utrecht. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Zuid-Amerika smeekt om vaccins: coronagolf eist recordaantallen doden, veel jongeren slachtoffer
Veel Zuid-Amerikaanse landen hebben al weken te maken met recordaantallen coronapatiënten en -doden. De zorg kraakt, vaccinatie zou een deel van de oplossing kunnen zijn maar verloopt traag. Daarbij zijn ook jongeren steeds vaker het slachtoffer van Covid-19.
-
Senaat VS bereikt akkoord over aanpassing wapenwet
De Amerikaanse Senaat is akkoord over strengere federale wapenwetgeving. Een groep senatoren van beide partijen presenteerde dinsdag een wetsvoorstel waarover wekenlang is onderhandeld. Aanleiding daartoe vormden meerdere massale schietpartijen waardoor het land onlangs werd opgeschrikt. -
PREMIUM
Rus voelt langzaam gevolgen sancties: ‘Armen vragen zich af waarom er zo veel geld naar het leger gaat’
De Russen zuchten nu zo’n drie maanden onder een ongekend aantal Westerse sancties. Bijna alles is nog voorradig. Maar de prijzen gaan door het dak en de trammelant is nog maar net begonnen. -
PREMIUM
Gaatje in Europese wet: Flexwerker toch niet per se werknemer
Grote platforms als Uber en Deliveroo proberen hun miljoenen flexwerkers alsnog van een werknemersstatus af te houden door hen een goedkope verzekering aan te bieden tegen inkomensverlies.