Volledig scherm
De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton © REUTERS

Internationaal Strafhof gooit roer niet om na dreigement Verenigde Staten

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag lijkt niet van plan te zijn het roer om te gooien na dreigementen van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton.

De topadviseur van president Donald Trump waarschuwde dat zijn land 'terug zal vechten' als het hof een onderzoek instelt naar het optreden van Amerikanen in Afghanistan. De Verenigde Staten en Israël erkennen het ICC niet en vinden dat Amerikanen en Israëliërs niet door het hof vervolgd kunnen worden.

Washington is bezorgd dat het hof mogelijke oorlogsmisdaden gaat onderzoeken. Als dat gebeurt zal de VS rechters en aanklagers die aan het ICC verbonden zijn de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen,  en hen proberen te vervolgen in Amerikaanse rechtbanken.

Bolton had aangekondigd dat rechters en aanklagers bij het ICC persoonlijk kunnen worden aangepakt. Zo kan Washington bijvoorbeeld sancties opleggen, de juristen weren en hun financiële tegoeden in de VS te bevriezen. Zij kunnen zelfs worden vervolgd binnen het Amerikaanse rechtssysteem.

Vastberaden doorwerken

Het hof zegt nu in een verklaring vastberaden door te zullen werken en benadrukt een onafhankelijke en neutrale instelling te zijn die wordt gesteund door 123 landen.

ICC-aanklager Fatou Bensouda had vorig jaar gezegd dat er grond is om aan te nemen dat misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd in Afghanistan. Ze zei onderzoek te willen doen naar alle partijen die betrokken zijn bij het conflict, inclusief de Amerikanen.

 1. ‘Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump, mogelijk belemmering rechtsgang’
  Mueller ontevreden over Trump

  ‘Geen aanwijzin­gen Rus­land-connectie Trump, mogelijk belemme­ring rechtsgang’

  Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr vandaag. Uit het rapport blijkt wel dat Mueller er ‘niet voldoende vertrouwen in heeft‘ om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang tijdens het onderzoek. Er gaan nu stemmen op om Mueller onder ede te horen over zijn bevindingen.
 2. Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederlandse natuur, alles is dichtbij’
  PREMIUM

  Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederland­se natuur, alles is dichtbij’

  Een vijfde van de bevolking wil Rusland verlaten als ze de kans krijgt. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het internationale onderzoeksgroep Gallup. De afgelopen twaalf jaar lag dat percentage nog nooit zo hoog. Vooral jongeren willen weg. De bereidheid van mensen in de leeftijd van 30 tot 45 jaar om te vertrekken steeg van 7 tot 22 procent. Drie Russen vertellen waarom ze specifiek naar Nederland willen.