Volledig scherm
Pokerster Lilya. © Facebook

Internationale pokerster 'Liay' (26) elektrocuteert zichzelf in bad

Een beroemde Russische pokerspeelster is deze week overleden nadat ze werd geëlektrocuteerd in haar badkamer in Moskou. Volgens Russische media kreeg de 26-jarige Lilya Novikova een fatale elektrische schok door een haardroger. Novikova, in de internationale pokerwereld bekend als Liay, zou dit weekend haar 27e verjaardag vieren.

De man die Novikova vond was een oudere buurman die sleutels van haar appartement had. Hij vond haar in bad en probeerde nog te helpen, maar kon niets meer voor haar betekenen. Haar ouders hadden daarvoor alarm geslagen omdat ze hun dochter al urenlang niet meer konden bereiken.

Mokerslag

De Russische autoriteiten hebben onderzoek gedaan in de badkamer van het appartement en maken melding van een tragisch ongeluk. Het nieuws is in de online poker- en gamingwereld als een mokerslag aangekomen. De Russische speelde poker op professioneel niveau en bereikte tienduizenden pokerliefhebbers met haar uitzendingen op Twitch.tv, een livestreamkanaal voor online gamers.

Haar ‘buitengewone intellect en diepgaande wiskundige kennis heeft haar geholpen om belangrijke pokerwedstrijden te winnen’, aldus Moskovsky Komsomolets, een Russische krant die haar pokeractiviteiten al langer volgde.

‘Ik zal haar voor altijd herinneren’

Novikova was naast pokerspeler ook professioneel wielrenner en snowboardster. Ze stierf vier dagen voor haar 27e verjaardag. Ze was van plan om die dag een groot pokertoernooi bij haar thuis te organiseren.

Op Instagram, waar Novikova meer dan zestienduizend volgers had, reageren fans geschokt. ,,Ik zou willen dat Lilya nu online kwam en zegt dat ze gewoon in leven is. Ik kan niet geloven dat zo’n goed en aardig persoon er niet meer is. Ik zal haar lach voor altijd herinneren.”

Online gokken in Nederland

Online gokken neemt razendsnel in populariteit toe. Het aantal Nederlanders dat tegen betaling illegaal op internet zegt te gokken, is de afgelopen twee jaar met 20 procent gegroeid naar ruim 1,8 miljoen. In totaal begroten de onderzoekers de markt op bijna 600 miljoen euro per jaar, evenveel als twee jaar terug. Tweederde van de frequente online spelers (minstens zeven keer per jaar) zegt het liefst bij een officiële aanbieder met Nederlandse licentie te spelen. Al met al loopt de schatkist jaarlijks tot 100 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. Populaire gokspelen op internet zijn poker, bingo, een casinospel als roulette en wedden op sportwedstrijden.

Volledig scherm
Pokerster Lilya © Instagram