Iraanse man (27) viert uitschakeling WK en wordt ‘doodgeschoten door politie’, voetballer in shock
In Iran is een jonge man doodgeschoten door Iraanse ordetroepen toen hij de uitschakeling van zijn land op het WK voetbal in Qatar op straat wilde vieren, melden internationale mensenrechtenorganisaties. Het dodelijke slachtoffer is de 27-jarige Mehran Samak, een goede bekende van één van de basisspelers van het Iraanse elftal. ,,Op een dag zullen de maskers vallen”, schrijft international Saeid Ezatolahi op Instagram.
Iran werd uitgeschakeld na een 1-0-verlies tegen de Verenigde Staten, waarmee een einde kwam aan het voetbalavontuur in Qatar. Enkele momenten na het laatste fluitsignaal vierden verschillende Iraniërs feest in het stadion, maar ook in Iraanse steden. Beelden op sociale media tonen mensen die dansen, toeteren, scanderen en fluiten. ,,Ik ben blij. Het is de regering die verliest van het volk”, vertelde een anonieme getuige van de festiviteiten aan de Amerikaanse tv-zender CNN.
Veel Iraniërs weigeren het nationale voetbalelftal te steunen als deel van hun protest tegen de tirannieke overheid. In het door westerse sancties getroffen land vinden sinds half september massale betogingen plaats voor vrouwenrechten, etnische bevolkingsgroepen, mensenrechten en betere economische omstandigheden. Mensen strijden er bovendien tégen het regime van de aartsconservatieve sjiitische geestelijkheid onder leiding van ayatollah Ali Khamenei.
Duizenden mensen zijn ondertussen opgepakt. Volgens officiële cijfers zijn er meer dan 2000 aangeklaagd wegens hun rol in de protesten. Bij de vaak bloedige demonstraties - die in het hele land plaatsvinden - zijn inmiddels circa vierhonderd mensen gedood, stellen mensenrechtengroepen.
Tekst gaat verder onder deze tweet.
In hoofd geschoten
Eén van de slachtoffers is de 27-jarige Mehran Samak. Hij reed toeterend in zijn auto door de straten van Bandar Anzali, een stad aan de kust van de Kaspische Zee, ten noordwesten van Teheran. Daarop werd hij volgens activisten onder vuur genomen door de Iraanse autoriteiten. ,,Samak werd na de nederlaag van het nationale team tegen Amerika direct in het hoofd geschoten door ordetroepen”, stelt de in Oslo gevestigde groep Iran Human Rights (IHR).
Het in New York gevestigde Center for Human Rights in Iran (CHRI) bevestigt het verhaal en publiceert op sociale media een video van de begrafenis van Samak in hoofdstad Teheran. Op de beelden is te horen dat nabestaanden en vrienden ‘dood aan de dicator’ scanderen. De leus, gericht aan de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei, is één van de belangrijkste slagzinnen van de protesten, zo meldt The Guardian.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Bitter verlies
De Iraanse middenvelder Saeid Ezatolahi, die in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten speelde, onthult dat hij Samak kende. Op Instagram plaatste hij een foto van hen samen in een jeugdvoetbalteam. ,,Na het bittere verlies van gisteravond zette het nieuws van je overlijden mijn hart in brand”, schrijft de international. ,,Dit is niet wat onze jeugd verdient. Dit is niet wat ons land verdient.”
Ezatolahi weigerde net als zijn medespelers om bij de eerste wedstrijd mee te zingen met hun volkslied, als signaal naar de overheid. Tegen Wales zongen ze wel weer mee. Volgens CNN waren de spelers gezwicht omdat hun familieleden werden bedreigd met opsluitingen en martelingen.
Diverse demonstraties
Op het WK in Qatar vonden gedurende de wedstrijd diverse demonstraties tegen het Iraanse regime plaats. Zo hield een groep fans in het begin van de tweede helft een bord omhoog waarop de naam van Mahsa Amini geschreven stond. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw kwam om het leven na haar arrestatie door de zedenpolitie half september. Hierop ontstond een golf van betogingen. Duizenden Iraniërs en ongeveer veertig buitenlanders, onder wie een Nederlander, werden gearresteerd. Meer dan 2000 mensen zijn aangeklaagd. Enkelen werden al ter dood veroordeeld.
Het veiligheidspersoneel nam de borden van de protesterende supporters in beslag, maar stond hen toe te blijven zitten. Buiten het stadion zagen verslaggevers van Reuters hoe de beveiliging twee mensen achtervolgde. Drie bewakers duwden een man tegen de grond die een T-shirt droeg met de woorden ‘vrouw, leven, vrijheid’, de centrale slagzin van de Iraanse protestbeweging.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Honderden doden
De Iraanse overheid maakte dinsdag pas voor het eerst melding van ruim driehonderd doden bij de golf van protesten tegen het regime. Volgens de autoriteiten zijn, behalve demonstranten, tientallen agenten en militairen om het leven gekomen.
Een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps, spreekt over ‘misschien wel meer dan driehonderd martelaren en mensen’, doelend op ordetroepen en betogers.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mila (1,5) vertrokken naar Duitsland voor levensbedreigende operatie: ‘Gelukkig beseft ze het zelf niet’
Kleine Mila (1,5) uit Dilsen-Stokkem is zondag met de ziekenwagen naar het Duitse Tübingen vertrokken. Daar zal ze woensdag een levensbedreigende, maar noodzakelijke operatie aan een tumor ondergaan. “We zitten in een tweestrijd”, zeggen mama Debbie en papa Kevin. -
Hipkins beëdigd als nieuwe premier Nieuw-Zeeland
De 44-jarige Chris Hipkins is woensdag tijdens een officiële ceremonie in Wellington beëdigd als premier van Nieuw-Zeeland. Hij is de opvolger van de aftredende premier Jacinda Ardern, die vorige week verrassend aankondigde haar functie neer te leggen. Na bijna zes jaar premierschap liet zij weten dat haar ‘tank leeg was'. -
Poetin is een ‘nobody’, zegt Zelenski: ‘Ga niet met hem praten over vrede’
De Oekraïense president Volodimir Zelenski is ‘niet geïnteresseerd’ in een ontmoeting met zijn Russische aartsrivaal Vladimir Poetin voor vredesbesprekingen. Poetin is volgens hem ‘een nobody’, zegt hij in gesprek met de Amerikaanse nieuwszender Sky News. -
PREMIUM
Deze 74-jarige graaf brengt jeeps naar Oekraïense frontsoldaten: ‘Maak van mij geen heilige’
Mensen die met hulpmiddelen naar Oekraïne vertrekken, zijn er wel meer. Maar dat een 74-jarige graaf naar het front afreist, is bijzonder. De licht excentrieke edelman Renaud de Kerchove de Denterghem, die een kasteel bezit in het Oost-Vlaamse Beervelde, is eerlijk: ,,Natuurlijk wil ik goed doen, maar ik doe het ook voor het avontuur.” -
Vier leden van extreemrechtse militie Oath Keepers schuldig aan opruiing bij Capitoolbestorming
Vier leden van de extreemrechtse militie Oath Keepers zijn maandag door een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan opruiing voor hun aandeel in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.