Volledig scherm
De Iraanse president Hassan Rohani. © anp

Iraanse president Rohani: groot nieuw olieveld ontdekt, goed voor 53 miljard vaten olie

De Iraanse president Hassan Rohani heeft vandaag op de Iraanse staatstelevisie gemeld dat onderzoekers in zijn land een olieveld hebben ontdekt dat ‘goed zou zijn voor 53 miljard vaten olie’. 

Rohani hield zijn speech vandaag vanuit de woestijnstad Yazd. Volgens de president ligt het veld in de olierijke Iraanse provincie Khuzestan. Volgens het Iraanse ministerie betekent de vondst dat de oliereserves van Iran met een derde worden uitgebreid. Op dit moment zegt Iran 150 miljard vaten aan reserves te hebben. 

Wereldwijd zijn er meer dan 40.000 olievelden, waarvan de grootsten het Ghawar-veld in Saoedi-Arabië en het Burgan-veld in Koeweit zijn. Die bevatten elk meer dan 60 miljard vaten. De meeste andere velden zijn veel kleiner. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) gaat uit van een vraag naar olie van 100 miljoen vaten per dag.

Iran is een grote producent van olie. Het land zag zijn olie-inkomsten stijgen nadat het in 2015 een nucleaire overeenkomst sloot met een zestal mogendheden. Daarmee kwam een eind aan drie jaar sancties. De Amerikaanse president Donald Trump trok zich in 2018 weer terug uit dat akkoord en stelde nog strengere strafmaatregelen op.

In april draaide Washington de duimschroeven nog verder aan door ook een einde te maken aan bepaalde vrijstellingen voor oliehandel. Volgens het IMF ervaart Iran ‘zeer ernstige’ macro-economische problemen.