Volledig scherm
Abu Bakr al-Baghdadi in een interview met IS-persbureau Al-Furqan dat eind april werd gepost op een militante website. © AP

IS-leider roept op tot bevrijden vrouwelijke militanten

De leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, heeft in een audiobericht aanhangers opgeroepen om IS-vrouwen in Irak en Syrië te bevrijden. 

De terreurorganisatie heeft in die landen grote nederlagen geleden, waardoor veel IS-militanten daar nu in kampen zitten. Het is voor het eerst sinds april dat al-Baghdadi, als hij het daadwerkelijk is, iets van zich laat horen.

,,Broeders en zusters, doe uw uiterste best om hen te bevrijden”, zo roept hij IS-militanten op in de audioboodschap. ,,Als je hen niet met geweld kunt bevrijden, schroom dan niet om losgeld te betalen”, zegt hij op de tape, die werd verspreid door het eigen mediakanaal van IS. Daarnaast roept hij ertoe op de "agressors" aan te vallen.

IS heeft veel terrein verloren in het Midden-Oosten. Op het hoogtepunt had IS de macht over miljoenen mensen in onder meer Syrië en Irak. In 2014 werd het kalifaat uitgeroepen, dat onder leiding stond van al-Baghdadi.

 1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.