Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Italiaanse rechter oordeelt: telefoon veroorzaakte hersentumor

Een Italiaanse rechter oordeelde onlangs dat een mobiele telefoon de oorzaak was van een goedaardige hersentumor. De 57-jarige Roberto Romeo gebruikte voor zijn werk 15 jaar lang drie tot vier uur per dag zijn telefoon. Hij heeft nu recht op een overheidsuitkering, omdat hij deels arbeidsongeschikt is door het vele telefoneren.

Quote

Ik belde vijftien jaar lang, altijd en overal, vanuit huis en in de auto

Roberto Romeo

,,Het is voor het eerst dat een rechtbank het verband tussen het veelvuldig gebruik van een mobiele telefoon en een hersentumor erkent’’, schrijven de advocaten van Romeo in een verklaring. Ze spreken van een doorbraak.

Volgens Romeo had hij geen keus. Hij moest voor zijn werk veel bellen met collega’s. 
,,Vijftien jaar lang, altijd en overal, vanuit huis en in de auto’’, vertelt hij in de Britse krant The Guardian. Op een gegeven moment kreeg hij het gevoel dat zijn rechteroor dicht zat en ging hij naar de dokter. ,,De tumor werd in 2010 ontdekt. Gelukkig was het goedaardig.’’

Gehoorzenuw

Romeo moest onder het mes. Bij de operatie werd ook zijn gehoorzenuw verwijderd, waardoor hij nu doof is aan zijn rechteroor. De rechter in het Italiaanse Ivrea, op ongeveer 40 kilometer van Turijn, oordeelde dat hij door de gedeeltelijke doofheid voor 23 procent arbeidsongeschikt is. Daarom heeft hij recht op een maandelijkse uitkering van 500 euro. Het geld is afkomstig uit een fonds dat de gevolgen dekt van ongevallen op de werkvloer. De uitspraak was op 11 april, maar werd pas gisteren bekendgemaakt. 

Het is opmerkelijk dat de rechter het verband tussen de telefoon en de tumor erkent. De meeste medische onderzoeken concluderen namelijk dat straling van telefoons geen effect heeft op de gezondheid van mensen. Sommige wetenschappers stellen dat dit verband niet is aan te tonen, omdat mobiele telefonie nog maar relatief kort bestaat.