Volledig scherm
Peter Janssen, beter bekend als de Vegan Streaker, springt in de bres tegen stierengevechten in Spanje. © anp

Japan laat dierenactivist Vegan Streaker lopen na dolfijnenactie

De Nederlander Peter Janssen (32), beter bekend als de Vegan Streaker, is door Japan vrijgelaten. Hij en zijn medegevangenen, de Belgische Kirsten de Kimpe (23) en een derde activist, hebben wel eerst een boete moeten betalen van ruim 11.000 euro.

Het drietal werd in Japan gearresteerd, nadat Janssen en De Kimpe op 22 oktober met een protestactie een dolfijnenshow hadden verstoord. De activisten waren tussen het publiek gaan zitten bij een show in dolfinarium Adventure World in Shirama.

Bloedige jacht

Volledig scherm
De Vegan streaker protesteerde ook tijden het ABN-tennistoernooi, met de tekst 'Stop Monkey Trade ABN'. © ANP

Tijdens de dolfijnenshow sprongen de drie, met een protestbord tegen de slachting van dolfijnen in de Japanse stad Taiji, in het water. De show werd stilgezet en de politie hield hen aan.

De activisten voerden actie omdat vissers in Japan jaarlijks van september tot maart dolfijnen mogen vangen voor doorverkoop aan dolfinariums of voor de slacht. De bloedige jacht leidde al vaker tot protesten.

De Vegan Streaker werd in Nederland enkele jaren geleden veroordeeld voor het vrijlaten van 2500 nertsen. Janssen werd ook verdacht van het in brand steken van de bestelbus van een slager in Vught, maar werd daarvan vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Ook werd hij ervan verdacht een aanslag op koningin Beatrix te hebben beraamd. Hij werd bekend door de tv-show van Paul de Leeuw, waar hij in een onderbroek met spreuken op zijn lijf door het beeld liep.

Paul de Leeuw

De Leeuw greep hem in de uitzending vast en trok Janssen de onderbroek van het lijf. De Vegan Streaker voelde zich daardoor in zijn eer aangetast en eiste excuses van de televisiemaker.

Het kwam uiteindelijk, in de uitzending, tot een uitspraak van de Rijdende Rechter. Janssen moest zijn verontschuldigingen aan De Leeuw aanbieden wegens het verstoren van diens programma Mooi! Weer De Leeuw.

Volledig scherm
Vegan Streaker bij Paul de Leeuw op schoot. ©VARA