Japanse keizer Naruhito aanvaardt troon

videoDe Japanse keizer Naruhito heeft officieel de troon aanvaard en de belofte afgelegd dat hij zijn plicht als symbool van de staat zal vervullen. De 59-jarige Naruhito deed dat in een eeuwenoude ceremonie in de belangrijkste zaal van het keizerlijke paleis in Tokio in aanwezigheid van staatshoofden en gasten uit meer dan 180 landen.

Naruhito volgde in mei zijn vader Akihito op toen die als eerste keizer in twee eeuwen afstand deed van de troon. Akihito was keizer van 1989 tot 2019.

,,Ik zweer dat ik zal handelen volgens de grondwet en mijn verantwoordelijkheid zal vervullen als symbool van de staat en van de eenheid van het volk’’, zei hij in aanwezigheid van tweeduizend gasten onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima. ,,Ik hoop oprecht dat Japan zich verder zal ontwikkelen en zal bijdragen aan de vriendschap en vrede van de internationale gemeenschap en aan het welzijn en welvaart van mensen door wijsheid en inspanningen.’’

In de nieuwste AD Royalty Podcast gaat het ook over de troonswisseling in Japan: 

Volledig scherm
De Japanse keizer Naruhito © APNaruhito maakte de troonswisseling wereldkundig in de zogenoemde Sokuirei-Seiden-no-gi-ceremonie in de grote Matsu-no-ma-zaal van het Keizerlijk Paleis in Tokio. Daarbij was ook premier Shinzo Abe aanwezig als vertegenwoordiger van de bevolking.

De buitenlandse gasten hadden een verrekijker nodig om de plechtigheid te volgen of waren in de meeste gevallen aangewezen op televisieschermen. Zij zaten namelijk in een ander gebouw en werden door een grote binnenplaats gescheiden van de Matsu-no-ma-zaal. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaten in een vak met andere koninklijke gasten, die een beduidend betere plek kregen dan de meeste presidenten.

Volledig scherm
© REUTERS
 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.