Volledig scherm
In het Franse Val Thorens (2300 meter hoog) kon twee weken geleden al volop geskied worden. Er komt echter zoveel sneeuw aan dat ook de lagere pistes nog voor de kerstvakantie open zijn. © AFP

Kerst-skiër heeft geluk: pistes ongekend goed voor december

Wintersporters die komende kerstvakantie naar de Alpen gaan krijgen waar voor hun geld. Op de pistes liggen al meters sneeuw.

Een skivakantie boeken voor de kerstperiode is elk jaar weer een beetje een gok. In 2014, 2015 en 2016 stonden skiërs beteuterd te kijken op groene pistes waar hier en daar zelfs nog een bloemetje de kop opstak. Maar dat is nu totaal anders. ,,Veel skigebieden zijn eerder open omdat de condities zo goed zijn’’, zegt Arjen de Graaf van de Nederlandse Skivereniging. ,,Als je de beelden ziet, moet je jezelf even in de arm knijpen; is dit echt begin december? Het lijkt wel half januari. Heel bijzonder. Op sommige plekken in de Zuid-Italiaanse Alpen is al 3,5 tot 4 meter sneeuw gevallen. Dat klinkt natuurlijk in, maar dan nog heb je een ononderbroken sneeuwdek van 2 meter dik.’’

Sneeuwdump

Volgens wintersport.nl is het ‘zeldzaam’ dat zo vroeg in december al zoveel pistes bedekt zijn met een laag sneeuw. Dit weekend valt er weer veel sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen en later deze week ook in Oostenrijk.

,,Nu is er al voor de start van het seizoen heel veel sneeuw gevallen en er komt deze week nog meer aan in Zwitserland en Oostenrijk’’, zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. Half november was er een sneeuwdump waarbij op sommige plekken in één weekend een meter sneeuw viel. Sindsdien bleven de condities goed.  

Op de hogere pistes komt er dit weekeinde weer zo’n 50 centimeter bij en ook de lagere gebieden krijgen een verse laag van zo’n 30 centimeter doordat de vorstgrens zakt tot 500 meter, waardoor ook de lagere pistes open kunnen. ,,De kans dat het nu nog misgaat voor de kerstvakantie is wel heel erg klein’’, aldus Klaasen. De Graaf acht het zelfs uitgesloten. ,,Alles wat nu is gevallen op 1700 meter en hoger blijft liggen tot eind maart.‘’

Ieder jaar gaan er naar schatting zo’n 1 miljoen Nederlanders op skivakantie.

 1. 25 doden door coronavirus: China grendelt steden af, sluit attracties en bouwt nieuw ziekenhuis
  UPDATE/video

  25 doden door coronavi­rus: China grendelt steden af, sluit attracties en bouwt nieuw ziekenhuis

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vandaag. De Chinese autoriteiten besloten nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.
 1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
 2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

  Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

  Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.