Kim Kardashian doneert een miljoen aan slachtoffers geweld Armenië
Kim Kardashian heeft een miljoen dollar gedoneerd aan hulp voor de mensen in het door zware gevechten getroffen Armenië, dat in conflict is met Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach. De realityster wiens roots in Armenië liggen, zegt erg betrokken te zijn bij de situatie in het land van haar voorouders.
Delen per e-mail
In een korte video op haar Instagram-pagina vertelt Kardashian dat haar gedachten bij ‘de dappere mannen, vrouwen en kinderen’ zijn, die getroffen worden door het vele geweld in de regio Nagorno-Karabach. ,,Ik heb me al meermaals uitgelaten over de huidige situatie in Armenië en Artsakh en voer vele gesprekken om bewustzijn te creëren voor de crisis die we niet kunnen laten voortduren.”
De realityster, die op Instagram liefst 189 miljoen volgers heeft en daarmee een groot platform, voelt zich bijzonder Armeens. ,,We moeten niet vergeten dat we, ondanks de afstand die ons scheidt, niet door grenzen worden beperkt. We zijn samen één Armeense natie”, zegt ze. Haar donatie gaat naar het Armenia Fund, een in 1994 door Armeens-Amerikanen in Los Angeles opgericht fonds dat voorziet in humanitaire hulp voor de regio. Het fonds regelt onder meer voedsel, onderdak en medische zorg voor de bevolking.
Genocide
De Armeense wortels van Kim Kardashian gaan bijzonder ver terug: ze lopen via haar vader Robert, haar moeder is deels Nederlands, Engels, Iers en Schots. De betovergrootouders van de celebrity stammen uit een Armeens dorpje in Noord-oost Turkije. Later emigreerden ze zoals zoveel Oost-Europeanen naar Amerika. Kim, haar vader Robert en ook haar grootouders zijn echter gewoon in de VS geboren.
Hoewel de vraag dus rijst hoe Armeens Kardashian na zoveel generaties nog is, koestert zij haar afkomst en zet zich onvermoeid in voor haar volk. Zo lobbyde ze meermaals bij de Amerikaanse regering voor erkenning van de Armeense genocide.
Gedoopt in Armenië
Vorig jaar reisde Kim nog af naar haar geboorteland af om haar drie jongste kinderen Saint, Chicago en Psalm West te laten dopen in een eeuwenoude kathedraal in het dorpje Vagharshapat. In 2015 werd haar oudste zoon North gedoopt in een Armeense kerk in Jeruzalem. Echtgenoot Kanye West vloog toen mee. Zelf is ze destijds in een orthodox Armeense kerk gedoopt en luidt haar doopnaam ‘Heghine’.
De ster moedigt haar volgers aan om ook geld te doneren of informatie over de situatie in het land te delen. ,,Alle kleine beetjes helpen", zegt ze. ,,Laten we dit onze meest succesvolle fondsenwerving ooit worden."
Ondanks dat zaterdagochtend een wapenstilstand werd aangekondigd, heeft Azerbeidzjan zondagmorgen Armeense militaire doelen onder vuur genomen. Armenië zou zich zaterdag ook al niet aan het staakt-het-vuren hebben gehouden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duivelsuitdrijving loopt compleet uit de hand: meisje (9) sterft na stokslagen
In Sri Lanka is een 9-jarig meisje om het leven gekomen tijdens een poging om bij haar een ‘kwaadaardige geest’ uit te drijven. Twee verdachten, haar moeder en een zelfverklaarde exorcist, zijn aangehouden voor vermeende betrokkenheid bij de dood van het kind, meldt de politie in Sri Lanka. -
Sjiïtische ayatollah in gesprek met paus: ‘Iraakse christenen moeten in vrede kunnen leven’
De leider van de Rooms-Katholieke Kerk, paus Franciscus en de geestelijk leider van de sjiieten in Irak, de ayatollah Ali al-Sistani, hebben elkaar zaterdag in de sjiitische bedevaartsplaats Najaf gesproken. De 84-jarige paus is vrijdag onder strenge veiligheidsmaatregelen een vierdaags bezoek aan Irak begonnen en arriveerde in Najaf waar de zes jaar oudere ayatollah woont. -
PREMIUM
Zo kwam Sarkozy ten val: ‘De waarheid zal aan het licht komen’
Ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk is veroordeeld tot een celstraf wegens corruptie. Dat kwam zelfs als een verrassing voor de Fransen, die toch wel wat gewend zijn. -
New Yorkse gouverneur Cuomo trekt boetekleed aan over ‘flirterig’ gedrag
De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo heeft zondag voor het eerst erkend dat zijn gedrag ten opzichte van enkele medewerkers ‘verkeerd uitgelegd’ kon worden als ‘ongewenst geflirt’. Hij zegt bereid te zijn om mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar seksuele intimidatie op zijn kantoor. -
PREMIUM
Franse burgemeester die collega verkrachtte weigert op te stappen: ‘Hij voelt zich almachtig’
Een Franse politicus en ex-staatssecretaris is veroordeeld wegens verkrachting maar hij weigert zijn post als burgemeester op te geven. Georges Tron kreeg vorige maand vijf jaar cel opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Sindsdien zit hij in de cel.
-
PREMIUMUpdate
Conflict Nagorno-Karabach speelt ook in Nederland: Azerbeidzjanen en Armeniërs ‘in oorlog’ op sociale media
Net als in conflictgebied Nagorno-Karabach staan Azerbeidzjanen en Armeniërs in Nederland ook vijandig tegenover elkaar. Ze voeren ‘oorlog’ op sociale media en uiten wederzijds dreigementen, zo blijkt uit getuigenissen tegenover deze site. -
PREMIUMvideo
Na negen maanden arriveren de eerste coronavaccins in Afrika: ‘Een hoopvolle week’
Zuidoost-Afrika veert op nu ook daar coronavaccins worden afgeleverd. Lieke van de Wiel, de Nederlandse adjunct-directeur van Unicef voor die regio, ziet dat armoede er sterk is toegenomen als gevolg van de pandemie. -
VN: Geen teken van leven van prinses Latifa
De Verenigde Naties hebben nog geen teken van leven ontvangen van de dochter van de emir van Dubai. Dat meldt het mensenrechtenkantoor van de VN, dat om opheldering had gevraagd over het lot van prinses Latifa al-Maktoum.