Volledig scherm
Demonstranten van Extinction Rebellion bij Waterloo Bridge in Londen. © REUTERS

Klimaatactivisten bezetten Londen, ruim 800 aanhoudingen

De Britse politie heeft in de afgelopen week meer dan 830 klimaatactivisten aangehouden van de beweging Extinction Rebellion (XR). Dat meldt de Londense politie zondag. Afgelopen vrijdag werden ook in Den Haag XR-activisten opgepakt. 

Pogingen van XR om de luchthaven Heathrow in Londen te blokkeren, mislukten vrijdag. Eerder in de week zorgden de activisten voor grote verkeershinder in de Britse hoofdstad, waar ze belangrijke verkeersknooppunten bezetten. De autoriteiten hebben de demonstranten gesommeerd hun acties te beperken tot het gebied rond Marble Arch. De politie treedt op tegen betogers op andere locaties, zoals Waterloo Bridge.
De autoriteiten verwachten dat de protesten nog weken zullen aanhouden.

Ongeveer twintig klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion werden vrijdag opgepakt bij een protest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag .Twaalf van hen hadden volgens de politie vernielingen aangericht en acht anderen hadden niet geluisterd naar opdrachten van agenten. Sommigen lijmden zich vast aan de deuren bij de ingang. Op de ramen werden leuzen geschreven, op de grond lagen mensen in bodybags en op de trappen lag nepbloed. Ze demonstreerden tegen de wat zij noemen ‘klimaatontwrichtende acties van de olie- en gasmultinational’. Volgens hen maakt het bedrijf zich schuldig aan ‘grootschalige ecocide’.

Vorige week kwam de groep ook al in het nieuws omdat ze op het Plein in Den Haag eveneens emmers vol nepbloed gooiden. Ze werden toen op de bon geslingerd omdat ze de plek niet schoon genoeg achterlieten. Ook bezetten ze deze week het Internationaal Gerechtshof. Daar werden meerdere demonstranten aangehouden wegens huisvredebreuk. Extinction Rebellion zegt het systeem te willen veranderen om zo de schade van de klimaatcrisis te beperken. 

Volledig scherm
Emmers nepbloed op Plein in Den Haag. Demonstranten liggen op de grond. © District8

Mensen reageren sceptischer op het veranderende klimaat, en eventuele maatregelen om veranderingen in het klimaat tegen te gaan.

 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.