Knallende ruzie Polen en Europa duurt voort: 36 miljard euro steun blijft voorlopig op de plank
Polen en de rest van Europa hebben meer tijd nodig om hun knallende ruzie over de Poolse rechtsstaat op te lossen. De rest van Europa kan zich dat permitteren omdat 36 miljard herstelsteun voor Polen voorlopig op de plank blijft liggen.
Brussel keert de miljoenen pas uit als Polen aan alle voorwaarden voldoet en één daarvan is de onafhankelijkheid van de rechtspraak, aldus Commissievoorzitter Ursula von der Leyen donderdag. Of het geld dan voorlopig bevroren blijft of helemaal wordt afgepakt maakt op de korte termijn weinig uit.
Belangrijke leiders als Angela Merkel, die haar wellicht laatste Europese top beleeft, maar ook Emmanuel Macron en Xavier Bettel van Luxemburg, staan nadrukkelijk op de rem. Ze willen dat Polen in een dialoog met de Commissie naar een oplossing zoekt. ‘In overeenstemming met onze gezamenlijke regels en principes’, aldus Macron, meteen de bandbreedte aangevend. Maar beginnen met strafmaatregelen vinden ze fout.
Merkel: ,,We moeten praten voordat we tot strenge sancties overgaan. We moeten hier samen uit kunnen komen.” Samen met de Franse president drong ze er eerder deze week bij Raadsvoorzitter Charles Michel op aan de discussie over Polen kort te houden en er zeker geen nachtelijk spektakel van te maken, zoals in juni over de anti-homowetten van Hongarije. Dat leidde de weken daarna tot behoorlijk verziekte verhoudingen. De Pool Mateusz Morawiecki stelde zich even hard op als eerder deze week in het Europese Parlement: ,,Wij staan open voor een gesprek, maar zullen niet zwichten voor chantage.”
De Europese leiders die willen dat Polen door de bocht gaat verplaatsten in de aanloop naar hun driemaandelijkse hoogmis in Brussel het geweer nadrukkelijk van schouder. Was het grote bezwaar de afgelopen weken dat het Poolse constitutionele Hof het Europese recht ondergeschikt verklaarde aan het Poolse, nu is dat vooral het gebrek aan onafhankelijkheid van de Poolse rechtspraak. ,,Dit gaat over de scheiding van machten, dat is zeer wezenlijk”, aldus Mark Rutte.
Brussel ligt op dit punt al jaren met Warschau in de clinch. Polen ontsloeg rechters en benoemde regeringsgetrouwe opvolgers in hun plaats. Het vergrootte daarna zijn politieke invloed nog verder door een tuchtraad voor rechters in te stellen. Volgens Morawiecki is die alweer ontmanteld en zijn de verschillen met andere lidstaten nu weg. ,,Ik zie geen verschil. Wij zijn even trouw aan de rechtsstaat als anderen.”
Morawiecki ontkent ook, daarin bijgevallen door zijn Hongaarse collega Victor Orban, dat hij het primaat van het Europese recht onderuit haalt. Hij wil alleen niet dat Europese rechters arrest wijzen op terreinen waarvoor ze niet bevoegd zijn. Orban vindt Polen ‘een goed Europees land, het beste’ en spreekt van ‘een heksenjacht’.
Een probleem voor de voorstanders van een harde aanpak, Nederland voorop, is het feit dat de mogelijkheden om Polen weer in het gareel te krijgen geringer zijn dan Von der Leyen eerder deze week aangaf. Theoretisch kan Brussel Polen behalve zijn subsidies ook zijn stemrecht afpakken, maar de daarvoor benodigde meerderheid van twintig landen is er niet.
Een paar landen steunen Polen, andere zouden blanco stemmen. Blanco-stemmers worden volgens de regels in dit geval bij de tegenstemmers opgeteld. Ook Rutte erkende donderdagavond schoorvoetend: ,,Er is bezorgdheid of je voldoende landen hebt.”
Wat resteert is een langdurige gang naar de rechter, een oplossing door dialoog of het afpakken van geld. Bettel van Luxemburg zou het ‘een schande’ vinden als Polen alleen op die manier op de knieën te krijgen zou zijn. ,,Europa gaat over waarden en regels. Als we die alleen met geld kunnen afdwingen, hebben we ook een moreel probleem.”
In plaats van de voorrang van Europees boven nationaal recht te erkennen, haalde premier Mateusz Morawiecki eerder keihard uit naar Brussel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
ruzie achter de schermen
Poolse kwestie splijt Europa: parlement dreigt Commissie met Hof als harde actie uitblijft
De Poolse kwestie zaait steeds meer tweedracht in Europa. Terwijl lidstaten achter de schermen ruziën over hoe snel en hard Warschau moet worden aangepakt, dreigt het Europese Parlement nu ook de Europese Commissie wegens getreuzel voor het Hof te dagen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Teddy is jongste Britse lid van internationale vereniging voor hoogbegaafden ooit
Teddy Hobbs was drie jaar en acht maanden oud toen hij eind vorig jaar het jongste Britse Mensa-lid ooit werd en een van de jongste leden wereldwijd. Om bij Mensa te horen, een internationale vereniging voor hoogbegaafden, moet je tijdens een IQ-test bij de twee procent van de bevolking met de hoogste scores eindigen. Teddy is nu vier en kan al Harry Potter-boeken lezen. -
met video
Twee doden en zeven gewonden bij steekpartij in trein Noord-Duitsland
In het noorden van Duitsland zijn bij een steekpartij in een trein twee mensen om het leven gekomen. Dat zegt de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Zeven anderen raakten gewond. De politie heeft de dader aangehouden.
-
eurotop
Poolse premier houdt poot stijf bij ruzie met EU, Merkel wil dialoog over oplossing
Europa moet doorpraten een oplossing vinden voor de kwestie Polen. Tegenstellingen op de spits drijven is geen goede aanpak, en ook een ‘waterval’ van processen voor het Europese Hof is geen oplossing. Dat zei Duitse bondskanselier Angela Merkel vanmiddag bij aankomst op de EU-top in Brussel. Maar Polen is niet van plan in te binden, zo liet premier Morawiecki weten. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
met video
Archeologen vinden mogelijk oudste mummie tot nu toe in Egypte
Archeologen hebben in de buurt van de Egyptische hoofdstad Caïro een mummie ontdekt die waarschijnlijk zo’n 4300 jaar oud is. Het zou de oudste en meest complete mummie zijn die tot nu toe in Egypte is gevonden, aldus Zahi Hawass, hoofd van het archeologische team en voormalig Egyptisch minister van Oudheden.