Koerden en Syrisch leger willen oprukkende Turken samen stoppen

LIVEDe Koerden in het noordoosten van Syrië hebben een deal met het Syrische leger gesloten over de inzet van militairen. De door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en de Syrische regering willen het Turkse leger verdrijven uit het noordoosten van Syrië, dat nu nog door Koerden wordt gecontroleerd.

,,Om deze agressie tegen te gaan, hebben wij een overeenkomst bereikt met de Syrische regering”, meldt de Koerdische regionale regering op Facebook. ,,Het Syrische regeringsleger kan nu rond de Syrisch-Turkse grens worden ingezet om de troepen van de SDF te ondersteunen.”

Het Syrische leger zet soldaten in langs de volledige Syrisch-Turkse grens, meldt SDF. De troepeninzet moet ervoor zorgen dat de gebieden worden ‘bevrijd uit de handen van de Turken en huurlingen’. Daarnaast gaat het Syrische leger zich volgens de SDF ook inzetten in een ander deel van Noord-Syrië waar Turkije vorig jaar binnentrok.

Sinds het begin van de Turkse aanval op het noordoosten van Syrië zijn inmiddels honderden mensen om het leven gekomen. De regio zinkt weg in een steeds grotere chaos, waarin Koerdische burgers vrezen voor hun leven en voormalige IS-strijders kunnen ontsnappen uit hun gevangenis. Volg alle ontwikkelingen via ons liveblog.

Lees ook: alles wat je moet weten over de Turkse inval in Syrië.

Volledig scherm
Een door Turkije gesteunde Syrische strijder in Tal Abyad. © REUTERS
Volledig scherm
Mensen kijken bij de Turks-Syrische grens naar de rookpluimen die het resultaat zijn van het oorlogsgeweld. © EPA
Volledig scherm
© AFP