Volledig scherm
Jérémy P. in de rechtzaal © Photo News

Levenslang voor moordenaar Belgische Béatrice (14)

Jérémy P., ontvoerder, verkrachter en moordenaar van de 14-jarige Béatrice Berlaimont uit het Belgische Arlon (Aarlen), verdwijnt voorgoed achter de tralies. Hij kreeg vanmiddag levenslang en daarbovenop nog 15 jaar tbs. Een burgerjury had hem eerder deze week al schuldig bevonden.

Pogingen van zijn advocaten om strafvermindering in de wacht te slepen, faalden volledig. Zijn raadslieden pleitten dat P. geen eenvoudig leven heeft gehad. Zijn vader was volstrekt afwezig, zijn moeder verwaarloosde hem zodanig dat hij als kind al regelmatig de nacht op straat doorbracht. Dat leidde tot een armzalig leven zonder enige warmte en met al heel vroeg drugs en kleine criminaliteit. Op grond daarvan bepleitten de advocaten van de nu 30-jarige P. ‘verzachtende omstandigheden’ en een tweede kans.

Het hof voelt daar niets voor. P. toonde geen enkele emotie bij de reconstructie van de ontvoering (eind 2014) van zijn 14-jarige slachtoffertje, dat hij de nacht liet doorbrengen in achtereenvolgens de koffer van zijn gestolen auto, een bouwcontainer en een jagershut. Daar hing hij haar uiteindelijk op, nadat hij haar dagenlang had vastgehouden en misbruikt.

Meerdere zaken

Enkele dagen na haar dood ontvoerde hij kilometers verderop een jonge vrouw die hij gruwelijk misbruikte, en probeerde hij in Frankrijk een verpleegster aan te randen onder bedreiging met een mes. Eerder dat jaar had hij in een park in Luxemburg al een Finse jogster proberen aan te randen.

De drie vrouwen legden indrukwekkende verklaringen af, waarin ze hun belager afschilderden als gevoelloze bruut. P., die ook tijdens zijn proces geen enkele emotie toonde, stond de afgelopen weken terecht voor in totaal 27 feiten, waaronder autodiefstallen aan beide zijden van de grens.

Of ooit nog een terugkeer naar de maatschappij mogelijk is, hangt volledig af van zijn eigen gedrag, aldus Hofpresidente Annick Jackers vanmiddag: ,,Als er nog een spoortje hoop is, moet dat van u komen.''

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.