President Aleksandr Loekasjenko spreekt het parlement in Minsk toe over de gedwongen landing van het Ryanair-vliegtuig.
Volledig scherm
President Aleksandr Loekasjenko spreekt het parlement in Minsk toe over de gedwongen landing van het Ryanair-vliegtuig. © AP

Loekasjenko: ‘Vlieg maar over gebied waar 300 mensen omgekomen zijn’

updateDe bommelding die het Ryanair-toestel afgelopen zondag dwong tot een landing in de Belarussische hoofdstad Minsk, kwam uit Zwitserland. Dat heeft de Belarussische machthebber Aleksandr Loekasjenko woensdag gezegd in een toespraak tot het parlement.

 1. Gast (28) vermoord in pas geopend Deens hotel: 'Gezochte Nederlander niet bij ons bekend’

  Gast (28) vermoord in pas geopend Deens hotel: 'Gezochte Nederlan­der niet bij ons bekend’

  De 24-jarige Nederlander die internationaal gezocht wordt voor een moord in een Deens hotel, staat zeer waarschijnlijk op bewakingscamera’s van dat hotel. De beelden zijn overgedragen aan de Deense politie, zegt een woordvoerder van de keten tegen deze site. Het gloednieuwe hotel in hartje Kopenhagen is pas sinds september vorig jaar open voor publiek. ,,Het is een ontzettend heftig incident en we leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer.”
 1. Gearresteerde journalist Belarus verschijnt op video: ‘Ik werk mee en beken’
  Play
  Update/video

  Gearres­teer­de journalist Belarus verschijnt op video: ‘Ik werk mee en beken’

  Roman Protasevitsj (26), het gisteren uit een Ryanair-toestel opgepakte Belarussische prominente oppositielid en journalist, is verschenen op een door de Belarussische staatstelevisie online verspreide video. Daarin zegt hij dat hij meewerkt met de autoriteiten en zegt hij te bekennen dat hij achter de onlusten in zijn land zit, zo meldt persbureau Reuters. De video verschijnt op het moment dat er volop onzekerheid heerst over het lot van de opgepakte Belarus. De EU eist zijn vrijlating.
 2. ‘Loekasjenko, bedankt! Er is weer aandacht voor mensen die strijden voor de vrijheid’
  Belarus

  ‘Loekasjen­ko, bedankt! Er is weer aandacht voor mensen die strijden voor de vrijheid’

  ,,Loekasjenko is als een hond of een kat die zich in een hoek gedrongen voelt, die maken dan soms rare sprongen”, zegt Tatsiana van den Brink. Ze is een van de woordvoerders van de Stichting Open Belarus! en werkt en woont al negentien jaar in Nederland. Wat begon als een promotie van het mooiste van de Belarussische cultuur heeft zich geleidelijk ontwikkeld tot een politiek steunpunt voor de oppositie. Regelmatig worden demonstraties gehouden in Nederland en België tegen het regime van dictator Loekasjenko.