Volledig scherm
PREMIUM
De extreemrechtse Stephan E. (45) geldt als hoofdverdachte van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke, in juni vorig jaar bij Kassel. © EPA

Lokale politici steeds vaker aangevallen en bedreigd in Duitsland, vooral door extremisten

Lokale politici en bestuurders worden in Duitsland steeds vaker geconfronteerd met agressie, bedreigingen en andere strafbare feiten. Vooral in het oosten en noordwesten van Duitsland is sprake van een zorgwekkende toename. Voor twee  burgemeesters was de situatie zo ondraaglijk dat ze hun ambtsketen onlangs aan de wilgen hingen.

Arnd Focke (48), acht jaar lang burgemeester van Estorf bij Hannover (Nedersaksen), deed dat op Oudejaarsdag. Dit uit vrees voor de veiligheid van zichzelf en zijn gezin na ‘ernstige persoonlijke bedreigingen, vijandelijkheden en laster uit extreemrechtse hoek’. Daarbij werd zijn privéwagen beklad met hakenkruizen en ontving hij anonieme doodsbedreigingen met de tekst: ‘We zullen je vergassen net zoals de Antifa (internationale anti-fascistische beweging, red.).’ Focke, die door zijn inzet  voor vluchtelingenhulp al eerder het doelwit was van extreemrechtse haat, trok het niet meer. ,,Ik had leren leven met nachtelijke dreigtelefoontjes maar nu werd het te persoonlijk en direct’’, verklaarde hij tegenover Duitse media.