Volledig scherm
Jee Patel, de eigenaar van de KC Mart in Simpsonville, ontvangt 50 duizend dollar. © AP

Lottowinnaar van 1,5 miljard dollar meldt zich eindelijk, maar blijft anoniem

Het mysterie rond de winnende jackpot van 1,54 miljard dollar (1,36 miljard euro) in een Amerikaanse loterij van afgelopen oktober is ten dele opgelost. Een inwoner van Zuid-Carolina heeft zich maandag eindelijk gemeld om het recordbedrag te claimen, maar volgens de loterij heeft hij of zij ervoor gekozen om anoniem te blijven.

Volgens een verklaring van de loterijcommissie heeft de persoon gekozen voor de contante optie, een eenmalige uitbetaling van bijna 878 miljoen dollar (780 miljoen euro). Dat is de grootste jackpotuitkering aan een enkele winnaar in de geschiedenis van de Verenigde Staten. ,,We zijn heel blij dat de winnaar uit Zuid-Carolina komt en nu uiteindelijk toch naar voren is gekomen om deze unieke prijs te claimen’', zei Hogan Brown, directeur van de commissie.

Het winnende ticket werd in oktober verkocht in een supermarkt in Simpsonville, een buitenwijk van de stad Greenville in Zuid-Carolina. Maandenlang hadden inwoners gespeculeerd waarom de winnaar nog niet naar voren was gestapt. Sommigen meenden dat de gelukkige wellicht op de vlucht was voor de politie, anderen speculeerden dat de winnaar ter plekke was gestorven toen hij het winnende nummer zag.

De winnaar had tot 19 april de tijd om de prijs te claimen. Er is geen verklaring gegeven waarom de gelukkige zo lang de tijd nam om naar voren te treden.

Ook de KC Mart in Simpsonville, waar het winnende lot werd verkocht, krijgt 50 duizend dollar. De staat zelf ontvangt 61 miljoen dollar aan inkomstenbelasting van de winnaar.