Maakt corona nu wel of geen onderscheid tussen Walen en Vlamingen?
Corona lijkt in België Wallonië fors harder te treffen dan Vlaanderen. Sommigen weten zeker hoe dat komt: ,,Het is een verschil in mentaliteit.” Anderen willen daar niks van weten: ,,Het virus ziet geen taalgrens.”
Delen per e-mail
Dat was schrikken, toen vorige week de nieuwe ‘besmettingskaart’ van België werd gepubliceerd. De kleuren daarop variëren van lichtgeel (44 besmettingen per 100.000 inwoners) tot diepdonker paars (2000 besmettingen). Wat meteen opvalt: Vlaanderen is over het algemeen geel en oranje, waar Wallonië vooral paars is. De scheiding loopt precies over de taalgrens, van Mouscroun in het westen in een bijna strakke lijn naar Plombières in het oosten, met in het midden een paarse bel die Brussel heet.
Boosdoener
Het aantal nieuwe besmettingen ligt in Brussel en Wallonië deze maand twee tot drie keer hoger dan in de rest van het land. In de provincie Waals-Brabant wisten ze even niet wat ze zagen, toen bleek dat er 1800 besmettingen per 100.000 inwoners waren vastgesteld (de kritieke grens ligt op 240). Het bleek vooral te gaan om twintigers. De boosdoener was de universiteit in Louvain-La-Neuve. De Vlaamse krant De Standaard schreef in een analyse dat een onafhankelijk Wallonië helemaal bovenaan de Europese coronaranglijst zou hebben gestaan.
Gevaarlijk
Prompt begon het speculeren. Vlaanderen zou voorzichtiger zijn dan Wallonië, klonk het. In Wallonië wordt coronamoeheid sterk gepropageerd, luidde een andere theorie. Mikpunt van kritiek was Jean-Luc Gala, een Brusselse specialist in infectieziekten. ,,Bij de eerste signalen van een tweede golf opperen dat er niks aan de hand is, dat is gevaarlijk”, zei de bekende viroloog Marc Van Ranst, een Vlaming.
Typisch genoeg was het tijdens de eerste golf precies andersom. Toen was het in Vlaanderen erger. Dat komt, zo zeiden ze in Wallonië, doordat de Vlamingen rijker zijn en op wintersport kunnen gaan, waar ze het virus hebben opgepikt en mee terug hebben genomen.
Cultuurverschil
Deze ‘voorsprong’ uit het voorjaar wordt ook als verklaring gezien voor de slechte cijfers van nu. ,,Het was de ideale voedingsbodem voor de non-believers”, meent bio-statisticus Geert Molenberghs in Vlaamse krant De Morgen. ,,De motivatie om de maatregelen te volgen was daar nog lager dan hier in Vlaanderen.” Anderen zoeken de oorzaak in de fabrieken van Waalse steden als Luik en Charleroi. Die moesten tijdens de eerste lockdown allemaal dicht, maar zijn nu gewoon open. ,,Die steden tellen meer arbeiders dan gemiddeld in Vlaanderen”, zegt Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel, ook in De Morgen. ,,En die kunnen niet telewerken. Ze kunnen op het werk besmet raken, maar ook onderweg naar het werk in de bus of in de trein. En er is meer armoede, mensen wonen vaker in woontorens waar afstand bewaren moeilijker is. Onder hen zijn veel migranten, die niet met twee, maar met drie generaties onder één dak wonen.”
Devroey ziet ook een cultuurverschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Waar Vlaanderen meer de Germaanse cultuur volgt, met een andere houding tegenover ziekten, hanteert Wallonië een soort Romaanse ‘laat maar gaan’-mentaliteit. Er zijn ook deskundigen die een meer nuchtere verklaring hebben gevonden: het is gewoon toeval.
Niet het moment
De Luikse neuroloog Steven Laureys (een Vlaming) wordt heel erg moe van al het gespeculeer. ,,Iedereen kan ziek worden, hè”, zei hij op Radio 1. ,,Het virus ziet geen taalgrens. We zien dit teveel door een communautaire bril.” Waarom in een dergelijke crisis zoeken naar verschillen tussen de taalgemeenschappen, wil hij maar zeggen. ,,Dit is niet het moment om dit soort gesprekken te hebben.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
België gooit ook alle cafés dicht en voert avondklok in: ‘De komende weken gaan erg moeilijk worden’
Wie dacht de komende weken dan maar in België een pintje te gaan drinken of op restaurant te gaan komt bedrogen uit. Vanaf maandag gaat de horeca bij onze zuiderburen voor een maand op slot. De cijfers in België liggen nog hoger dan in maart en april, zo werd vrijdagavond duidelijk tijdens een persconferentie. ,,We gaan de komende dagen geen goed nieuws zien in de cijfers”, aldus minister De Croo. ,,Na 14 dagen volgt een evaluatie voor de horeca.” -
PREMIUMreportage
Dagelijks overlijden 1300 Britten aan corona: ‘Onderschat niet hoe snel het uit de hand kan lopen’
Het Verenigd Koninkrijk krijgt de ergste zorgcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog langzaam in bedwang na een fase waarin een ramp dreigde. ,,Het is nog heel moeilijk, maar het gaat beter.” -
Amerikaans onderzoek: immuunsysteem steeds beter bestand tegen mutaties van coronavirus
Mensen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of gevaccineerd zijn, hoeven mogelijk in de toekomst niet te vrezen voor een besmetting met een gemuteerde variant. Het lichaam bouwt een steeds bredere afweer tegen corona op, omdat het al anticipeert op nieuwe varianten van het virus. -
VIDEO
Premier Boris Johnson: ‘Britse variant lijkt toch dodelijker dan gedacht’
De Britse variant van het coronavirus blijkt na uitgebreid onderzoek toch dodelijker dan het ‘oude’ virus. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson vandaag gezegd tijdens een persconferentie. ,,We hebben vernomen dat het Britse virus zich niet alleen sneller verspreidt, maar ook tot een hoger sterftecijfer leidt.” Johnson zei ook dat de vaccins nog steeds effectief zijn tegen beide varianten van het virus. -
Biden belt Macron als eerste leider van EU-land
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondagavond gebeld met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron, de eerste leider van een EU-land die Biden sinds zijn aantreden afgelopen woensdag heeft gesproken. Biden sprak de wens uit de banden met Frankrijk aan te halen en de transatlantische relatie via de NAVO en de EU te versterken, aldus het Witte Huis.
-
Pasgeboren giraffe vernoemd naar Kamala Harris: ‘Zij heeft ook een vechtlust’
In het Belgische pret- en dierenpark Bellewaerde is een babygiraffe vernoemd naar de kersverse Amerikaanse vicepresident. Het dier kwam dan ook ter wereld op dezelfde dag als dat Kamala Harris de eed aflegde. -
PREMIUM
In België gaat het nog slechter: ‘Beleid staat gelijk aan aanmodderen’
Bijna nergens in Europa zijn er per 100.000 inwoners zo veel coronabesmettingen als in België. De situatie wordt steeds ongemakkelijker, de regels ingewikkelder, de verwarring groter. ,,Eind deze week kunnen we zomaar aan de 10.000 besmettingen per dag zitten”, klinkt het angstig. -
Fatale smokkelreis in koeltruck, tot 27 jaar cel voor dood 39 Vietnamezen
Vier mannen die betrokken waren bij de fataal afgelopen mensensmokkel van 39 Vietnamezen die vorig jaar in een koelvrachtwagen in Engeland zijn gevonden, zijn veroordeeld tot celstraffen van 27 jaar.