Volledig scherm
Marc Dutroux. © ANP

Marc Dutroux schrijft brief aan slachtoffers

De slachtoffers en nabestaanden van Marc Dutroux ontvangen een dezer dagen een brief waarin de Belgische kindermoordenaar berouw toont voor zijn daden. Volgens zijn advocaat, die de tekst met de goedkeuring van Dutroux heeft opgesteld, gaat het om 'een verzachtende brief, een opening'.

Volledig scherm
Op 24 juni 1995 verdwenen Julie Lejeune en Melissa Russo. De meisjes waren 8 jaar. Hun lichamen werden veertien maanden later teruggevonden, begraven in de tuin van een huis van Marc Dutroux. © Belga

De brief maakt deel uit van een voorgenomen verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling van de nu 61-jarige Dutroux, die in 2004 veroordeeld werd tot levenslang voor moord, verkrachting, ontvoering, foltering en opsluiting. Hij werd in 1996 opgepakt voor de ontvoering van zes meisjes, van wie slechts twee, Laetitia Delhez en Sabine Dardenne, het overleefden. De toen 14 en 12 jaar oude meisjes werden in zijn huis ontdekt.

De advocaat zal de brief sturen naar Delhez en Dardenne, en naar de ouders van de vermoorde Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks.

Antwoorden

Volgens zijn advocaat neemt Dutroux zijn verantwoordelijkheid. ,,We willen geen oorlog”, benadrukt Bruno Dayez. Volgens hem wil de moordenaar antwoorden geven op vragen die de families nog hebben. Dat kan volgens Dayez zowel schriftelijk als tijdens een ontmoeting. ,,In plaats van met elkaar om te gaan als kat en hond, openen we de deur. Niemand heeft iets te verliezen.”

Dayez, die sinds 2017 de advocaat is van Dutroux, wil zijn cliënt tegen 2021 vrij krijgen. De moordenaar zit dan 25 jaar vast. De brief is daarin een belangrijke stap. ,,Elke voorwaardelijke invrijheidstelling moet voldoen aan vier voorwaarden”, zegt Dayez. Gevangenen moeten voldoende gestraft zijn, bewijs geven van verandering, geen sociaal gevaar vormen en gereclasseerd kunnen worden. ,,We zijn bij de tweede stap”, zegt de advocaat, die vindt dat zijn cliënt - die nu 22 jaar in de cel heeft doorgebracht - voldoende gestraft is.

Foltering

Quote

Een kwarteeuw afgezon­derd in een ruimte van negen vierkante meter. Dat lijkt op een marteling of een foltering

Bruno Dayez, advocaat

Dayez heeft in het verleden meermaals geklaagd over de detentie-omstandigheden van Dutroux. Bovendien vindt de advocaat dat niemand langer dan 25 jaar in de cel mag zitten. ,,Een kwarteeuw afgezonderd in een ruimte van negen vierkante meter. Dat lijkt op een marteling of een foltering”, zei hij in februari van dit jaar nog tegen VTM Nieuws.

In april zei Dayez dan weer dat Dutroux als een wild beest wordt behandeld. De kindermoordenaar zit in de gevangenis van Nijvel en leeft daar in zo goed als volledig isolement. Dayez heeft de gevangenisdirectie al verschillende malen gevraagd om het regime van Dutroux te versoepelen.

23 jaar later

Quote

Pas 23 jaar later

Paul Marchal, vader van de vermoorde An Marchal

Paul Marchal, de vader van de vermoorde An Marchal, reageerde in mei al op het nieuws dat Dutroux een brief zou schrijven. ,,Pas 23 jaar later. Ik hoor dat hij zijn excuses in die brief wil aanbieden. Ik ben benieuwd of die inhoudelijk ook iets zal bijbrengen”, klonk het toen.

De brief past volgens Marchal in een strategie van de advocaat van Dutroux. ,,Ik ben ervan overtuigd dat hij een advocaat heeft die bezig is om een strategie uit te werken, zoals iedere raadsman zou doen. In dat stappenplan past spijt betuigen of verontschuldigingen aanbieden. Dat wordt als verzachtende omstandigheid in rekening gebracht, en daar hoopt Dutroux na al die jaren blijkbaar nog op.”