Volledig scherm
© Instagram

Mattel maakt nu ook barbies in een rolstoel of met een prothese

De tijd dat barbies alleen slank, blank en blond zijn is voorgoed voorbij. Productiebedrijf Mattel kwam een tijd terug al met barbies met een donkere huidskleur of een maatje meer en nu maakt het speelgoedbedrijf bekend dat ze ook een barbie met prothese en eentje in een rolstoel gaan maken. 

,,Er is al jarenlang vraag naar de twee poppen”, vertelt Kim Culmone, hoofd ontwerp bij Mattel, aan TeenVogue. Voor de ontwikkeling werkt het speelgoedbedrijf samen met de Universiteit van Californië (UCLA). De twee nieuwe barbies zouden dit najaar op de markt komen en horen bij de zogenoemde fashionistas-lijn. 

Mattel is vaak bekritiseerd vanwege het blank-blond-dun-schoonheidsideaal dat het aan meisjes zou opleggen. Hoewel de eerste zwarte barbie al in 1969 te koop was, was het pas in 2016 dat het bedrijf poppen met afwisselende lichaamstypen op de markt bracht, én met succes. In het laatste kwartaal van vorig jaar lag de omzet uit de verkoop van barbie twaalf procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2018 steeg de verkoop met veertien procent ten opzichte van 2017 en voor het eerst sinds 2014 boekten de barbies weer een omzet boven een miljard dollar.

Vele soorten en maten

Het bedrijf achter barbie heeft de afgelopen jaren verschillende nieuwe barbies uitgebracht. Zo werd er een barbie op de markt gebracht met een hoofddoek en sportpak en er werd vorig jaar een reeks barbies uitgebracht onder de noemer ‘Inspirerende Vrouwen’. Die poppen zijn bedoeld als een eerbetoon aan in totaal 14 hedendaagse en historische vrouwelijke rolmodellen waaronder Frida Kahlo, Katherine Johnson en Amelia Earhart.

 1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

  De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.