Medewerker steelt passagiersvliegtuig op luchthaven VS en crasht op eiland

VideoHet is nog een raadsel hoe een 29-jarige luchtvaartmedewerker in het Amerikaanse Seattle een passagiersvliegtuig kon stelen en daarmee later neerstortte op een klein eiland. Bij de crash is de man om het leven gekomen. De politie gaat uit van zelfmoord. Op de grond zijn geen slachtoffers gevallen.

De medewerker, die de crash waarschijnlijk niet heeft overleefd, was volgens de politie een 29-jarige man met suïcidale neigingen. Hij zou geen terroristisch motief hebben gehad. De federale autoriteiten zijn een onderzoek gestart. Anders dan de lokale politie eerder beweerde was de man geen vliegtuigmonteur maar een grondsteward, zegt de FBI. Zulke medewerkers begeleiden vliegtuigen voor het opstijgen en richting de gates.

Mogelijk haalde de man in de lucht gevaarlijke manoeuvres uit. Óf hij kon simpelweg heel slecht vliegen, meldt de lokale sheriff. Kort na opstijgen kwam het vliegtuig neer op het nabijgelegen Ketron Island. Het toestel vloog in brand, maar op het eiland - waar weinig mensen wonen - raakte niemand gewond. ,,Een joyride die verschrikkelijk slecht is afgelopen'', aldus de sheriff.

Omwonenden op het vasteland deelden op sociale media filmpjes van het vliegtuig, dat laag over bewoond gebied vloog. De twee achtervolgende F15-vliegtuigen zijn overigens niet neergestort. Ook speelden ze volgens de 
politie geen rol bij het neerstorten. ,,De piloten hebben er voor gezorgd dat het gestolen vliegtuig uit de buurt bleef van gevaarlijke plaatsen", zegt de politie van Pierce County waar Tacoma onder valt. ,,Dat stunten in de lucht of gebrek aan vliegvaardigheid leidde tot de crash."

Quote

Ik ben gewoon een gebroken man, er zitten een paar schroefjes los, denk ik

Monteur 'Rich'

Gebroken man

De Seattle Times schrijft over een opname van de communicatie tussen de monteur 'Rich' en de luchtverkeersleider. ,,Er zijn veel mensen die om me geven'', zei de monteur tijdens zijn vlucht. ,,Het zal hen teleurstellen dat ik dit heb gedaan. Ik wil mijn excuses aanbieden aan hen allemaal. Ik ben gewoon een gebroken man, er zitten een paar schroefjes los, denk ik. Ik heb het nooit echt geweten, tot nu.''

Het vliegtuig was een zogenoemd 
Bombardier Q400-toestel, met ruimte voor 76 inzittenden. Het vliegverkeer op de luchthaven heeft vanwege het incident enige tijd stilgelegen, maar komt nu weer op gang. 

,,We willen een compleet beeld krijgen van wat er precies is gebeurd, vanaf het onbevoegd meenemen van het vliegtuig en het opstijgen tot de crash'', aldus een FBI-zegsman.

De politie sluit uit dat het om een terreurdaad gaat. Zijn identiteit is nog niet vrijgeven.

Volledig scherm
Vlammen op het eiland waar het vliegtuig neer zou zijn gekomen. © Kiro7