Volledig scherm
Al Green, de Democraat uit Texas die vindt dat Trump moet aftreden vanwege zijn uitspraken. © Getty Images

Meerderheid Huis in VS tegen impeachment Trump

Een resolutie van Democraat Al Green in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om een zogeheten impeachment (een afzettingsprocedure) te starten tegen president Donald Trump heeft het niet gehaald. Met 332 tegen 95 stemmen werd de resolutie verworpen.

Green, die eerder al twee pogingen ondernam om een afzettingsprocedure op te starten, greep de veelbesproken recente tweets van Trump aan om opnieuw een poging te wagen. Trump keerde zich op Twitter tegen vier vrouwelijke Democratische congresleden. ,,Ga terug naar je eigen land en herstel het volledig gebroken en door misdaad geïnfecteerde thuisland", was de strekking van zijn verhaal.

De racistische tweets deden veel stof opwaaien in de VS. ,,Ik denk dat dit een typisch geval is van genoeg-is-genoeg", zei Green. Zijn resolutie bevatte onder meer de opmerking dat Trump ,,ongeschikt is om de Amerikaanse waarden van fatsoen en moraliteit te vertegenwoordigen."

Trump ontkent dat hij racistisch is. De vier Congresleden die van hem 'terug moeten naar hun eigen land’ zijn volgens hem juist de aanstichters van haat en verdeeldheid. De vier vrouwen zijn overigens allen Amerikaans staatsburger, en drie van hen zijn geboren in de VS. De vierde kwam op haar twaalfde vanuit Somalië naar de Verenigde Staten en is inmiddels bijna veertig.