Volledig scherm
Killer robots zijn niet alleen sciencefiction, er zijn al heel wat intelligentie wapens ontwikkeld © Shutterstock

Mens moet controle houden: Europees Parlement wil verbod op 'killer robots'

Het Europees Parlement wil dat zogenoemde killer robots worden verboden. Een meerderheid (566 tegen 47) wil dat de EU en haar lidstaten het voortouw nemen om dergelijke volledig geautomatiseerde wapensystemen internationaal taboe te verklaren.

Volledig scherm
Een Predator B-drone van het Amerikaanse leger © AP

Mensen moeten altijd de controle houden bij beslissingen over leven en dood, is de strekking van een niet-bindende resolutie die het parlement woensdag aannam in Straatsburg. Onderzoek naar en ontwikkeling van dergelijke machines met Europees geld zou niet moeten kunnen, vinden de indieners.

Er bestaan al (prototypes van) killer robots, waar bijvoorbeeld ook kunstmatig intelligente raketten of drones onder kunnen worden gerekend. Bij de Verenigde Naties lopen onderhandelingen over een verdrag dat ze moet verbieden. Een coalitie van 26 landen zet zich hiervoor in.

EU-landen denken verschillend over het onderwerp. EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft een expertgroep samengesteld. De Italiaanse liet weten dat ze de kwestie gaat agenderen bij overleg van de EU-ministers van Defensie. Vorig jaar vond in Genève een VN-bijeenkomst plaats over hetzelfde onderwerp, nadat zo'n honderd robotica-experts aan de bel trokken.

  1. LIVE: Zeker 156 doden en 400 gewonden bij aanslagen Sri Lanka, ook Nederlandse doden
    Liveblog

    LIVE: Zeker 156 doden en 400 gewonden bij aanslagen Sri Lanka, ook Nederland­se doden

    Explosies in drie kerken en drie bij toeristen populaire hotels op Sri Lanka hebben vanmorgen minstens 156 mensenlevens geëist. Ruim 400 mensen raakten gewond, meldt de politie in de hoofdstad Colombo. Volgens persbureau AFP zijn er ook Nederlanders onder de dodelijke slachtoffers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan dat nog niet bevestigen. Het zou volgens de Srilankaanse regering gaan om goed georganiseerde aanslagen.