Volledig scherm
Kinderen houden een banner vast waarop staat ‘Piraterij doodt het voetbal’, voorafgaand aan een wedstrijd tussen AC Milan en Brescia Calcio, begin deze maand. © Getty Images

Miljoenen Italianen keken via Haagse servers illegaal naar de Champions League: politie legt netwerk plat

In de regio Den Haag zijn vanmorgen 93 servers platgelegd in een Italiaans onderzoek naar fraude met betaal-tv. Een criminele bende verdiende er duizelingwekkende bedragen mee.

Vanmorgen in alle vroegte stond de politie voor de deur van een volgens de politie gerenommeerd hostingbedrijf in de regio Den Haag. De bende huurde bij dit bedrijf digitale opslag. Een voor een trokken agenten servers uit grote datakasten, tot ze er 93 telden. Nog nooit werden in Nederland zoveel servers in een keer platgelegd.

Volgens Valeria Sico van het Italiaanse Openbaar Ministerie, vandaag bij een persconferentie in Den Haag, bracht de fraude de bende die al sinds 2015 actief zou zijn, per maand een bedrag op van 2,1 miljoen euro. Bij de laatste check van de politie gisteravond zag zij dat in Italië op dat moment 700.000 mensen illegaal naar de Championsleague-wedstrijd keken. Er zouden alleen al op Italiaans grondgebied 5 miljoen gebruikers zijn.

Quote

Er zijn IT-bedrijven die de concurren­tie niet meer het hoofd kunnen bieden

Sico

De schade bij bedrijven als Sky Italia, maar ook bij die van Berlusconi’s Mediaset, loopt in de miljoenen. ,,Er zijn IT-bedrijven die de concurrentie niet meer het hoofd kunnen bieden”, zei Sico vanmorgen.

De fraudeurs wisten met geavanceerde software een officieel signaal af te tappen en te verspreiden naar de miljoenen illegale gebruikers. Deze tv-kijkers kochten online het betaalkastje waarmee de verbinding werd gemaakt en betaalden per maand nog maar tien euro abonnementsgeld, veel minder dan het normale tarief. Op een facebookpagina werd er reclame voor gemaakt. ,,Soms als gebruikers last hadden van een storing, loste het bedrijf dat de illegale software geleverd had, de problemen op’’, aldus Sico.

Onmisbaar

Nederland bleek voor de fraudeurs onmisbaar. In totaal werden in heel Europa 200 servers platgelegd. Zo’n beetje de helft stond dus in Nederland. ,,We hebben in Nederland een grote betaalbare en betrouwbare hostingbranche’’, zegt Lodewijk van Zwieten, officier van justitie met cybercrime in zijn portefeuille. ,,Daar maken miljoenen klanten over de hele wereld met heel veel liefde gebruik van. Ook criminelen dus.” Volgens Van Zwieten wist het bedrijf in de Haagse regio niet welke dienst het aan de Italiaanse criminelen verleende. ,,Dat hoeft het ook niet te weten. Hostingbedrijven zijn in Nederland in principe niet verantwoordelijk voor wie bij hen digitale opslagruimte huurt.’’

Ook in Nederland kijken gebruikers illegaal naar betaaltelevisie, al is de markt hier kleiner dan in Italië. Zo’n slag die de Italiaanse politie de illegale markt nu toebrengt, is in Nederland nog niet vertoond.

Er is een man aangehouden. Bij zijn arrestatie in Bulgarije vond de politie 125.000 euro aan contanten. De Italiaanse politie heeft daarnaast nog 22 verdachten in beeld. Er zitten geen Nederlanders tussen.

Bij het onderzoek is samengewerkt in Eurojust, dat in Den Haag gevestigd is. Het is een organisatie van de Europese Unie die de EU-landen ondersteunt in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Behalve Italië en Nederland waren ook Frankrijk, Duitsland, Bulgarije en Griekenland bij dit onderzoek betrokken.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
  2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.