Volledig scherm
© Shutterstock

Millennials pessimistisch over eigen leven, economie en maatschappij

Onder millennials heerst pessimisme over het eigen leven en wantrouwen tegenover overheidsinstellingen, traditionele media en de motieven van leiders. Zelf willen ze juist wel een positieve impact op de maatschappij hebben. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van financiële dienstverlener Deloitte.  

Het bedrijf sprak voor het onderzoek met 13.416 millennials uit 42 verschillende landen, waaronder Nederland. De millennials in dit onderzoek zijn mensen die tussen januari 1983 en december 1994 zijn geboren.

Uit de gesprekken blijkt dat millennials pessimistisch zijn over hun eigen leven, de overheid en de motieven van bedrijven. Het vertrouwen in de economie neemt snel af. In 2018 dacht nog 45 procent van de ondervraagden dat de economische omstandigheden in hun land zouden verbeteren in het komende jaar, terwijl slechts 26 procent van de respondenten in 2019 dat geloofde.

Uit de gesprekken blijkt niet alleen dat hun wereldbeeld vaak pessimistisch is, maar bijvoorbeeld ook dat zogenoemde ‘traditionele doelen’ niet zo belangrijk voor hen zijn. Zo geeft slechts 39 procent van de ondervraagden aan kinderen te willen en is een huis kopen voor maar 49 procent van de respondenten een ambitie.

Minder traditionele doelen als de wereld rondreizen (57 procent) en een positieve impact op de maatschappij uitoefenen (46 procent) zijn meer populair. Geld blijkt nog steeds aantrekkelijk, want 52 procent van de respondenten wil een hoog salaris krijgen en welvarend zijn. Over hun eigen ambities zijn millennials positief, want de meeste van hen denken dat hun doelen haalbaar zijn.

Zorgen en inzet

De grootste zorg van millennials is de klimaatverandering: 29 procent van hen maakt zich hier persoonlijk zorgen om. Ook inkomensongelijkheid (22 procent) en terrorisme (19 procent) geven millennials kopzorgen.

Millennials proberen zelf een positieve invloed te hebben door zich bijvoorbeeld in te zetten voor de maatschappij of producten te kopen van bedrijven die dezelfde normen en waarden hebben als zijzelf.

 1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

  Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

  Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”
 2. Pathologische lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’
  video

  Pathologi­sche lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’

  Sinds de première van de hitfilm ‘Joker', met in de hoofdrol een satanisch lachende Joaquin Phoenix, staat de Amerikaanse Scott Lotan (47) volop in de belangstelling. De man uit Virginia Beach heeft namelijk een angstaanjagende, bulderende lach die exact lijkt op die van de hoofdpersoon in de kaskraker. Niet omdat hij is dolgedraaid, maar vanwege een afwijking die ‘emotionele incontinentie’ wordt genoemd. ,,Ik kan er niks aan doen en ben een pathologische lacher.”