Minister van Justitie VS: geen bewijs van kiezersfraude bij verkiezingen
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geen bewijs gevonden van wijdverbreide verkiezingsfraude die de uitslag van de presidentsverkiezingen zou veranderen. De bevindingen, gemeld door justitieminister Barr, staan in schril contrast met de aanhoudende kritiek van president Trump. Die spreekt over gigantisch kiezersbedrog omdat er onder meer met briefstemmen zou zijn gerommeld.
Delen per e-mail
De opmerkingen van Barr vallen samen met het nieuws dat Donald Trump een nieuwe poging doet om zijn verlies bij de presidentsverkiezingen terug te draaien. Trump neemt juridische stappen tegen de autoriteiten van de staat Wisconsin. Deze staat had een dag eerder bevestigd dat Trumps rivaal Joe Biden daar de meerderheid van de stemmen had behaald. Daardoor is Bidens landelijke overwinning nog steviger geworden.
In een interview met The Associated Press meldt minister Barr dat Amerikaanse advocaten en FBI-agenten hard hebben gewerkt aan het opvolgen van specifieke klachten en informatie die ze hebben ontvangen, maar ze hebben geen bewijs gevonden dat de uitkomst van de verkiezingen zou kunnen veranderen.
Kritiek op Barr van eigen medewerkers
Barr, een van Trumps vurigste medestanders, beweerde in aanloop naar de verkiezingen zelf meermaals dat er mogelijk gesjoemeld zou kunnen worden met stemmen per brief. Veel Amerikanen stuurden hun stembrieven immers in met de post om, in het licht van de coronacrisis, grote menigtes aan het stemlokaal te kunnen vermijden.
Vorige maand gaf Barr openbare aanklagers in het hele land de toestemming om ‘substantiële beschuldigingen’ van eventuele onregelmatigheden met betrekking tot de verkiezingen te onderzoeken. Daarmee liet hij hen toe het reguliere beleid van het ministerie van Justitie te omzeilen, dat normaal gezien dergelijke acties verbiedt tot de verkiezingsuitkomst is goedgekeurd. Meerdere hooggeplaatste medewerkers van het departement stapten nadien op uit protest tegen de richtlijn.
Laatste poging
Volgens diverse Amerikaanse media doet Trump nog een laatste wanhopige poging om een staat terug te winnen. In Wisconsin verloor Trump met ongeveer 20.700 stemmen verschil. De Republikeinse president spande een rechtszaak aan tegen de gouverneur, die een partijgenoot is van Democraat Biden.
Trump heeft vrijwel geen vooruitgang geboekt met rechtszaken in andere staten die van doorslaggevend belang waren voor de verkiezingszege van Biden. De tijd dringt, benadrukken Amerikaanse media. Volgens de wet liggen de resultaten van elke staat vast als ze niet voor 8 december succesvol zijn aangevochten.
Meer stemmen
De winnaar van de presidentsverkiezingen wordt definitief aangewezen door een college van kiesmannen, dat op 14 december bijeenkomt. Trump weigert zijn nederlaag te erkennen en toe te geven dat hij niet is herkozen, maar dat zijn rivaal Biden heeft gewonnen.
De president wijst erop dat hij meer stemmen vergaarde dan vier jaar geleden. Dat is inderdaad het geval, maar Biden kreeg zo’n 6 miljoen stemmen meer dan Trump: met 80 miljoen een record in de Amerikaanse geschiedenis.
Advocaten Trump
Rudy Giuliani en Jenna Ellis, Trumps advocaten die met verscheidene rechtszaken de uitkomst van de verkiezingen nog proberen te beïnvloeden, reageren in een persmededeling dat het onderzoek van het ministerie van Justitie onvoldoende is. ,,Wij zullen desalniettemin onze jacht op de waarheid voortzetten”, stelt het duo.
Bekijk onze video's over de Amerikaanse verkiezingen in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
President Biden haalt ‘Coca-Cola light-knopje’ van Trump weg
De kersverse president Joe Biden heeft de Coca-Cola light-knop van zijn voorganger Donald Trump weggehaald. Wanneer Trump op het in een houtblok ingelegde rode knopje drukte dat op zijn bureau stond, bracht een butler snel zijn favoriete drankje. ,,En nu is het weg”, meldt de Britse journalist Tom Newton Dunn op Twitter. -
Arrestatie Navalny: EU-parlement wil sancties tegen betrokkenen én aanlegstop gasleiding
Het Europees Parlement heeft de lidstaten donderdag gevraagd sancties op te leggen aan Russische functionarissen die betrokken waren bij de arrestatie van Kremlin-criticus Aleksej Navalny, zondag in Moskou. Ze eisen tevens maatregelen tegen rijke Russen uit de naaste omgeving van president Vladimir Poetin. -
VIDEO Trump verleent gratie aan oud-adviseur Steve Bannon en tientallen anderen
Scheidend Amerikaans president Donald Trump heeft gratie verleend aan zijn voormalige topadviseur Steve Bannon en 72 anderen. Onder hen rappers Lil Wayne en Kodak Black. Ook krijgen 70 mensen strafvermindering, maakte het Witte Huis bekend. -
Pistes langer dicht, streep door skivakanties
Wintersporters lijken definitief een streep te kunnen zetten door het skiseizoen. De pistes in Frankrijk, Duitsland en Italië blijven volgende maand grotendeels dicht, waarschijnlijk ook tijdens de krokusvakantie. In Oostenrijk en Zwitserland zijn de gebieden open, maar daar duiken in skidorpen nieuwe coronabrandhaarden op. -
‘Neutrale speech Biden brengt Amerika terug naar politieke saaiheid’
De inauguratierede van president Joe Biden zal niet de boeken ingaan als een van de beste en meest inspirerende. Maar wel als een toespraak op een van de belangrijkste momenten in de Amerikaanse politieke geschiedenis. Een boodschap van verzoening moet rust in de tent brengen, zegt Victor Vlam, Amerikakenner en debatdeskundige.
-
Dit gaat Melania Trump doen nu ze niet langer first lady is
,,Het was mijn grootste eer uw first lady te zijn.” Met die woorden nam Melania Trump afscheid van het Amerikaanse volk voor ze met manlief naar hun buitenverblijf in Florida vertrok. De inauguratie van Joe Biden bijwonen deed ze niet, haar aanhangers een laatste keer toespreken dus wel. Maar wat staat er op de agenda van mevrouw Trump nu ze haar rol in het Witte Huis niet meer op zich hoeft te nemen? -
video Trump neemt nucleaire tas mee naar Florida
Donald Trump was niet bij de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden. Dat is niet alleen een breuk met een traditie, het brengt ook een groot praktisch probleem met zich mee. Wat te doen met de aktetas met nucleaire gegevens die de president altijd bij zich heeft? -
PREMIUM
Man Kamala Harris zegt eigen carrière zonder morren vaarwel
In al het inauguratietumult viel hij deze week nauwelijks op en toch krijgt hij een unieke rol. Doug Emhoff, echtgenoot en zelfverklaard ‘sous-chef’ van vicepresident Kamala Harris, is Amerika’s eerste Second Gentleman.