Mogelijk goed nieuws voor prijzen aan de pomp: OPEC+ houdt vast aan huidige olieproductie
De olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan houden vast aan de huidige olieproductie. Dat maakten zij deze middag bekend. Dit kan goed nieuws betekenen voor automobilisten. Doorgaans zijn de productieafspraken van grote invloed op de olieprijzen en bepalen ze zo mede de prijzen aan de pomp.
De landen hadden ook kunnen besluiten tot extra productieverlaging. De zogeheten OPEC+ (met Saudi-Arabië als dominante partij en met Rusland en enkele andere niet-leden) besloot in oktober dagelijks 2 miljoen vaten minder olie op te pompen, om zo een daling van de olieprijzen tegen te gaan. Daarmee stutten ze de olieprijs maar dat kan hogere prijzen aan de pomp tot gevolg hebben.
De landen claimden dat de economisch mindere tijden de vraag naar de grondstof drukten en vonden de ingreep daarom gerechtvaardigd. Het leidde tot een boze reactie van de Amerikanen, die de Saudi’s ervan beschuldigden partij te kiezen voor Rusland in de oorlog met Oekraïne. Hogere olieprijzen zijn in principe goed voor de Russische oorlogskas. Westerse consumenten zien die gestegen prijzen vooral terug in hoge inflatiecijfers.
De dertien leden van de OPEC vergaderden zaterdag ook al. Daarbij ging het niet over het prijsplafond dat de landen van de G7 en de Europese Unie vrijdag hebben afgesproken voor Russische olie. Het wordt scheepvaartbedrijven en verzekeraars uit die landen verboden om mee te werken aan handel in Russische olie als die voor meer dan 60 dollar per vat wordt verkocht. In de EU is het vanaf maandag bovendien verboden om Russische olie te importeren die over zee wordt aangevoerd.
Sancties
Het is nog onzeker wat de sancties zullen doen met de olieprijzen. Het Kremlin heeft aangegeven niet mee te werken aan het prijsplafond en onderzoekt nog hoe het op de nieuwste strafmaatregel van het Westen zal reageren. India en China slaan nog gretig Russische olie in, en als grote hoeveelheden van die grondstof ineens wegvallen op de wereldmarkt, kan dat de prijzen de hoogte in jagen.
Een vat Brentolie, een belangrijke maatstaf voor de wereldwijde olieprijzen, is nu ruim 85 dollar waard. Maar Rusland verkoopt zijn olie al tegen kortingen vanwege de oorlog, waardoor het prijsplafond voorlopig weinig verschil lijkt te maken. Ook ligt de maximumprijs ruim boven de productiekosten voor olie in Rusland, waardoor de export ervan de Russische schatkist nog steeds geld blijft opleveren.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
Column Willem van Hanegem | Oranje kan alleen de halve finale halen als we inzien dat het tegen de VS niet goed was
Willem van Hanegem is niet onder de indruk van het spel van Argentinië, de tegenstander van Nederland in de kwartfinale. Maar ook bij Oranje is er nog veel werk aan de winkel, schrijft hij in zijn column. ,,De halve finale is mogelijk, maar alleen als we inzien dat het tegen Amerika gewoon niet goed genoeg was.’’ -
Update
Zwart weekend in de Alpen: al zeker elf lawinedoden, onder wie chauffeur pistenbully
Bij lawines als gevolg van zware sneeuwval in de Alpen zijn dit weekend al minstens elf mensen om het leven gekomen. Negen doden vielen in Oostenrijk, twee in Zwitserland, melden plaatselijke media. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Jongen (6) die juf neerschoot probeerde al eerder een lerares te wurgen en sloeg klasgenoten
De 6-jarige jongen die begin dit jaar zijn lerares van de eerste klas van de Richneck-basisschool in Newport News neerschoot en levensgevaarlijk verwondde, had al een lange lijst met serieuze geweldsincidenten op zijn naam staan. Zo zou hij op een eerdere school een andere lerares de keel hebben dichtgeknepen.
-
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
-
-
met video
Bobi (30) is de oudste hond ooit, met dank aan mensenvoedsel: ‘Wat wij eten, eet hij ook’
Twee weken nadat Guinness World Records Spike vermeldde als de oudste levende hond, ontdekte het instituut nog een veel ouder exemplaar. Het gaat om de 30-jarige Bobi uit Portugal. Hij is niet alleen de oudste levende hond, maar de oudste ooit voor zover bekend. Dat meldt Guinness World Records op haar eigen site. -
Update/met video
China keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af: ‘Overduidelijke overreactie’
De Amerikaanse luchtmacht heeft zaterdagavond de vermeende Chinese spionageballon die de afgelopen dagen boven Amerikaans luchtgebied zweefde uit de lucht geschoten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Er is nu een operatie gaande om de brokstukken van de ballon te verzamelen en veilig te stellen. Ondertussen heeft ook Colombia melding gemaakt van een object in het luchtruim dat leek op een ballon.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer