‘Napalmmeisje’ ondergaat laatste huidbehandeling na 50 jaar: ‘Niet langer een slachtoffer van de oorlog’
De iconische foto van ‘napalmmeisje’ Phan Thi Kim Phuc is een van de beroemdste uit de wereldgeschiedenis. Phuc was amper 9 jaar oud toen ze op 8 juni 1972 door fotograaf Nick Ut in beeld werd gebracht, nadat de Amerikanen het Zuid-Vietnamese dorpje Trảng Bàng met napalm hadden bestookt. De inmiddels 59-jarige vrouw ondergaat al een tijd laserbehandelingen tegen de ernstige brandwonden op haar bovenlichaam. Deze week was haar allerlaatste huidbehandeling.
De 59-jarige Phan Thi Kim Phuc herinnert zich die vreselijke dag nog alsof het gisteren was. ,,Als kinderen mochten we gewoon spelen in de buurt van de schuilkelder op de binnenplaats van de tempel. Ik herinner me dat de Zuid-Vietnamese soldaten na het middageten plots begonnen te roepen dat de kinderen moesten rennen”, vertelt de vrouw aan de Amerikaanse nieuwszender CBS4. Het destijds 9-jarige meisje probeerde zo snel mogelijk weg te lopen, maar kon niet ontsnappen aan de napalmbommen.
De Verenigde Staten zetten de bijtende stof volop in als wapen tijdens de Vietnamoorlog, die maar liefst twintig jaar duurde: van 1955 tot 1975.
‘Hij heeft mijn leven gered’
,,Ik keek omhoog en zag hoe een vliegtuig vier bommen liet vallen”, vertelt Phuc. In een mum van tijd voelde het alsof ze in brand stond. ,,Ik dacht op dat moment: ‘Mijn god, ik ben verbrand en zal er lelijk uitzien, mensen zullen me anders bekijken’”, aldus de vrouw. Ze was God daarentegen ook erg dankbaar omdat haar voeten niet verbrand waren, waardoor ze verder kon rennen tot op dezelfde weg waar de 20-jarige Nick Ut, fotograaf voor het persagentschap Associated Press (AP), zich had opgesteld. ,,Ik had eerder al een foto genomen van een jongen die gestorven was, maar toen zag ik Kim plots naar me toe rennen”, vertelt hij.
Ut legde het vreselijke beeld in minder dan een seconde vast en goot vervolgens water over het 9-jarige kind. Daarna bracht de fotograaf Phuc en enkele andere gewonde kinderen naar het ziekenhuis. ,,De dokters zeiden dat ze zou sterven. Ik maakte hen tot drie keer toe duidelijk dat ze nog leefde, maar ze weigerden. Toen liet ik mijn perskaart zien en zei ik tegen de artsen dat als Kim sterft, haar foto op de voorpagina van alle kranten zou staan. Uiteindelijk namen ze haar toch mee naar binnen”, vertelt de fotograaf. ,,Hij heeft mijn leven gered en is deel van mijn familie geworden”, aldus Phuc over Ut. De fotograaf zou later de Pulitzerprijs winnen met het iconische beeld.
Laserbehandelingen
Na de ingrijpende gebeurtenis bleef de vrouw nog jarenlang in Vietnam wonen. In 1992 verhuisde ze samen met haar echtgenoot naar Canada. Phuc heeft zich lange tijd geschaamd voor de wereldberoemde foto, maar geleidelijk aan leerde ze zichzelf te accepteren. ,,Nu, vijftig jaar later, ben ik niet langer een slachtoffer van de oorlog, ik ben niet langer het ‘napalmmeisje’. Nu ben ik iemands vriend, iemand die anderen helpt, een grootmoeder. Nu ben ik een overlevende die oproept tot vrede.”
Jarenlang moest Phuc nog met de pijn van de brandwonden op haar bovenlichaam leven en kon ze zich maar beperkt bewegen. Een paar jaar geleden ontdekte ze echter een nieuwe behandeling van dokter Jill Waibel bij een dermatologisch laserinstituut in Miami. Die behandeling zorgt ervoor dat het littekenweefsel versoepelt en vervaagt. Dokter Waibel bood de lasersessies gratis aan, aangezien haar patiënte volgens haar ‘een symbool van vrede en hoop’ is.
,,Ik moest de behandeling twaalf keer ondergaan, maar nu heb ik veel minder pijn”, zegt Phuc. De vrouw zal alleen nog enkele kleinschalige laserbehandelingen moeten laten uitvoeren. ,,Ze ziet er beter en gelukkiger uit, ze is altijd aan het lachen”, zegt ook fotograaf Nick Ut, die nog steeds regelmatig contact heeft met Phuc.
In 2018 blikte Phan Thi Kim Phuc terug op de Vietnamoorlog:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Frankrijk pakt na bosbranden 26 pyromanen op
In Frankrijk zijn deze zomer al 26 pyromanen opgepakt. Ze worden ervan verdacht bosbranden te hebben aangestoken. Vier van hen zijn ook al veroordeeld. Zes zijn in hechtenis genomen. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Russische soldaat doorbreekt stilzwijgen met oorlogsdagboek en fileert ‘waanzin’ Russische leger
Pavel Filatyev (34) is zijn vaderland ontvlucht na het publiceren van een 141 pagina’s tellend document waarin hij zijn ervaringen aan de frontlinie beschrijft. De Russische soldaat doorbreekt hiermee het stilzwijgen: ,,Wij, Russen, hebben niet het gevoel dat het goed is wat we doen. Waar hebben wij deze oorlog in godsnaam voor nodig?” -
PREMIUM
Vakantievierende Russen zijn doorn in het oog van meerdere EU-lidstaten
Russen die vakantievieren in West-Europa zijn door de oorlog in Oekraïne een doorn in het oog van meerdere EU-lidstaten. Estland, Letland, Finland en Tsjechië roepen de Europese Unie op geen (toeristen)visa meer te verstrekken aan Russische staatsburgers. Kunnen Russen nog toeristen zijn?
-
Rechter vindt dat aangepast document over huiszoeking Trump openbaar mag worden
Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?” -
Fransen nagelen gebruikers van vervuilende privéjets aan de schandpaal
Is het nog verantwoord om – tijdens een energiecrisis – in een privévliegtuig de wereld over te vliegen? Veel Fransen vinden van niet.