Negen kinderen gedood bij Israëlische luchtaanvallen; twee vrouwen dood door Palestijnse raketten
Twee Israëlische vrouwen zijn in de kuststad Ashkelon omgekomen door raketaanvallen vanuit de Gazastrook, melden de hulpdiensten. Het zijn de eerste dodelijke slachtoffers aan Israëlische kant sinds beide partijen elkaar bestoken. Vanochtend werd duidelijk dat er 25 Palestijnen om het leven waren gekomen bij Israëlische luchtaanvallen, onder wie negen kinderen.
Het is vrij uitzonderlijk dat mensen in Israël overlijden door de vaak provisorische projectielen van de Palestijnen. Een raketschild houdt veel raketten tegen. Ashkelon zou in een tijdsbestek van nog geen half uur met zeventig raketten zijn bestookt. Ook de stad Ashdod, 40 kilometer ten zuiden van Tel Aviv, is doelwit. In beide plaatsen zijn volgens de politie in totaal acht gebouwen geraakt, waaronder een lege school. De militaire vleugel van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
Het Israëlische leger heeft als vergelding zeker 140 keer doelen in de Gazastrook aangevallen en treft voorbereidingen de strook weer met grondtroepen binnen te vallen. Door luchtaanvallen op de Gazastrook zouden zeker 25 mensen zijn gedood, onder wie negen kinderen, en ruim 125 mensen gewond zijn geraakt.
Hamas heeft gedreigd van Ashkelon ‘een hel’ te maken als Israël doorgaat met aanvallen. De als terroristisch bestempelde beweging begon met de raketaanvallen in reactie op rellen in Jeruzalem, waar tientallen Palestijnen uit hun woning dreigen te worden gezet om plaats te maken voor Joodse kolonisten.
Gisteravond nam het geweld in Jeruzalem en de Gazastrook een nieuwe vlucht. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde gisteren al dat de gevechten ‘enige tijd’ door konden gaan. Hooggeplaatste Israëlische militairen zeggen dat de raketaanvallen zorgvuldig zijn voorbereid en dat het leger voorbereid is op verschillende scenario's. ,,We zullen harde klappen uitdelen aan Hamas”, zei een woordvoerder van het leger vanochtend. Israël treft voorbereidingen de strook weer met grondtroepen binnen te vallen. Defensieminister Benny Gantz heeft zijn goedkeuring gegeven om 5000 reservisten op te roepen, terwijl het leger troepen bij Gaza versterkt en in paraatheid brengt.
Onteigeningen
De Gazastrook is een van de dichtstbevolkte plaatsen ter wereld met circa twee miljoen inwoners op slechts 365 vierkante kilometer. Hamas begon met het bestoken van Israël als een reactie op de hevige onlusten in Jeruzalem. Palestijnen betogen sinds het weekeinde vooral rond de al-Aqsamoskee tegen nieuwe onteigeningen en uitzettingen van Arabische inwoners in het in 1967 door Israël bezette Oost-Jeruzalem. Circa zestig oorspronkelijke bewoners van de Arabische wijk Sheikh Jarrah moeten hun huizen uit om plaats te maken voor zo'n zestig Joodse kolonisten.
Eerder op de dag gisteren vonden er al botsingen plaats tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen, in Jeruzalem, maar ook op de Westelijke Jordaanoever. Meer dan zevenhonderd Palestijnen zijn daarbij gewond geraakt, vijfhonderd van hen hadden een behandeling in het ziekenhuis nodig.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WHO: apenpokken nu in 19 landen, uitbraak blijft beheersbaar
De recente uitbraak van apenpokken is ongebruikelijk, maar blijft vooralsnog beheersbaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het ziektevirus is eigenlijk alleen in delen van Afrika gebruikelijk, maar dook op 7 mei ook op in Europa. Sindsdien zijn er 131 gevallen geregistreerd in negentien landen en nog eens 106 vermoedelijke gevallen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VIDEO
Opnieuw gewonden bij rellen in Jeruzalem: internationale roep tot afzien van uitzettingen
In de Israëlische hoofdstad Jeruzalem zijn vandaag bij de al-Aqsa-moskee weer botsingen tussen Palestijnse betogers en Israëlische veiligheidstroepen geweest. Honderden mensen gooiden met stenen en andere projectielen naar de politie. Die reageerde door traangas, flitsgranaten en rubberen kogels af te vuren. -
raketaanvallen
Israël doodt Hamas-commandant, Palestijnse ministerie: negen kinderen omgekomen
Het geweld in Jeruzalem en de Gazastrook escaleert. Dagenlange protesten van Palestijnen tegen de uitzetting van gezinnen om plaats te maken voor Joodse kolonisten zijn uitgelopen op raketaanvallen tussen Israël en de Gazastrook. Israël laat weten drie leden van de Palestijnse Hamasbeweging, die de Gazastrook controleert, te hebben gedood. Volgens Hamas is één van hun commandanten om het leven gekomen. -
met video
Zeker 60 doden door overstromingen in India en Bangladesh
De overstromingen in het noordoosten van Bangladesh en in India hebben aan zeker 60 mensen het leven gekost. Dat melden de autoriteiten zondag. In India lieten zeker 50 mensen het leven, in Bangladesh 10.
-
met video
Biden bereid geweld te gebruiken om Taiwan te verdedigen: ‘China flirt met gevaar’
De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de Verenigde Staten bereid zijn om geweld te gebruiken om zo Taiwan te verdedigen tegen China. Hij noemt dat een belofte die het land zichzelf heeft opgelegd. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?