Volledig scherm
Het huis van Jihad-leider Baha Abu al-Ata wordt geïnspecteerd. © EPA

Nieuwe Israëlische luchtaanval op Gaza

Israël heeft opnieuw een actie uitgevoerd in de dichtbevolkte Gazastrook. Een motor met twee motorrijders erop is vanuit de lucht aangevallen. Zeker een van de twee is om het leven gekomen. Het zou gaan om een lid van de strijdgroep Islamitische Jihad. 

Eerder vielen de Israëlische strijdkrachten vanuit de lucht de woning aan van de plaatselijke commandant van de strijdgroep, Baha Abu al-Ata. Hij is daarbij samen met zijn vrouw gedood.

De Palestijnse groep reageerde samen met de beweging Hamas met een golf van raketten die richting Israël zijn afgevuurd. Volgens het Israëlische leger zijn sinds dinsdag vijftig projectielen op het zuiden en midden van het land afgevuurd. Twintig zijn er onderschept.

Een van de raketten belandde in de kuststad Ashdod op een druk kruispunt. Een verkeerscamera legde vast hoe het projectiel een witte auto net miste. De Palestijnse projectielen zijn doorgaans niet erg trefzeker. In de Israëlische plaats Netivot, 15 kilometer ten zuidoosten van Gaza, is wel een huis geraakt, maar vielen geen slachtoffers.

Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu noemde Baha Abu al-Ata in een persconferentie de drijvende kracht achter terreur in de Gazastrook. Hij was ‘een tikkende tijdbom’ die raketaanvallen op Israël pleegde en daarom is besloten hem uit de weg te ruimen. Netayahu zei dat er meer aanvallen op de Gazastrook te verwachten zijn.

Volgens de Syrische autoriteiten heeft Israël in de nacht van maandag op dinsdag ook het huis van een voorman van Islamitische Jihad in Damascus, Akram al-Ajouri, gebombardeerd. Daarbij vielen twee doden, onder wie zijn zoon, en tien gewonden.

Volledig scherm
Benjamin Netanyahu. © Getty Images