Volledig scherm
Een voetganger in Tokio kijkt op straat naar een tv-uitzending waarin bericht wordt over de laatste raketlancering van Noord-Korea. © AFP

Noord-Korea wil ‘nooit meer praten’ met zuiden

Noord-Korea heeft vrijdag aangegeven dat de Zuid-Koreanen er niet op hoeven te rekenen dat beide landen ooit nog rond de tafel gaan. Leider Kim Jong-un reageert daarmee afwijzend op het verzoek van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in om de gesprekken te hervatten.

Het noorden protesteert tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea in Zuid-Korea. Kim noemde deze oefeningen, die vorige week van start gingen, een ‘repetitie voor oorlog’. Als antwoord op de acties van Zuid-Korea en Amerika vuurde Noord-Korea opnieuw een aantal raketten af.

Het wegvallen van de dialoog tussen Noord- en Zuid-Korea en de patstelling bij de uitvoering van een historische top tussen hun twee leiders vorig jaar, is volledig de verantwoordelijkheid van het zuiden, zei een Noord-Koreaanse woordvoerder in een verklaring. ,,Het zal duidelijk zijn, we hebben niets meer om over te praten met de Zuid-Koreaanse autoriteiten en we willen niet weer met hen gaan zitten.’’

Dat Moon nog een opening ziet voor gesprekken, noemde de woordvoerder ‘waanideeën’.

Opnieuw raketlancering

Vrijdagmorgen vuurde Noord-Korea opnieuw meerdere, nog niet geïdentificeerde projectielen af, die aan de oostkant van het Koreaanse schiereiland in zee belandden. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van een verklaring van het leger.

De projectielen werden  volgens de Joint Chiefs of Staff (JCS) afgeschoten vanuit de oostelijke kustprovincie Tongchon in de provincie Kangwon. Ze kwamen terecht in de Chinese Zee. Er zijn nog geen andere details vrijgegeven, zoals het aantal raketten, type, vluchtbereik en maximale hoogte.

Het is al de vijfde rakettest van Noord-Korea sinds eind juli. Volgens Pyongyang zijn de testen een ‘waarschuwing’ voor Zuid-Korea en de VS vanwege hun gezamenlijke militaire oefeningen in Zuid-Korea.

VN-resoluties verbieden Noord-Korea om raketten te lanceren, en daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen korte, middellange of langeafstandsraketten.

  1. Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectiestoornis veroordeeld tot levenslang

    Man die echtgenote doodsloeg omdat ze klaagde over erectie­stoor­nis veroor­deeld tot levenslang

    Een 51-jarige Brit is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij zijn echtgenote, die therapieën tegen kwaadaardige kanker onderging, doodsloeg met een koevoet. Volgens het hof in Liverpool is David Pomphret ‘een niets ontziende moordenaar’ en ook nog een leugenaar omdat hij na zijn brute daad stelselmatig en glashard bleef ontkennen iets met de dood van de Ann Marie (49) te maken te hebben.
  2. Verzorgsters aangeklaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimerpatiënten

    Verzorg­sters aange­klaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimer­pa­tiën­ten

    Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. Marilyn McKey (32), Tonacia Tyson (20) en de 26-jarige Taneshia Jordan filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.