Volledig scherm
Kurz na de persconferentie. © REUTERS

Nu ook bondskanselier Kurz in het nauw door politieke crisis Oostenrijk

Ook de positie van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wankelt. Maandag wordt er gestemd over een motie van wantrouwen bij een buitengewone parlementszitting. Kurz stapte uit de regering met de rechts-populistische FPÖ na het uitleggen van compromitterende beelden van de FPÖ-leider.

Kurz verweet de FPÖ zijn hervormingsplannen te schaden. De druppel was een video uit 2017 waarin de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache met een vrouw die een Russische investeerder zou zijn, praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Strache trad daarom zaterdag af.

De FPÖ trok daarop al haar ministers terug. De populistische partij sluit niet uit dat het voor de motie gaat stemmen. Het lijkt er daarom op dat er een meerderheid is voor de motie, die het aftreden van Kurz zou betekenen. Het zou de eerste keer zijn dat een bondskanselier gedwongen moet aftreden in Oostenrijk.

  1. Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17

    Justitie vervolgt verdachten voor neerschie­ten MH17

    Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat vier verdachten vervolgen voor de moord op 298 inzittenden van vlucht MH17. Deze commandanten, drie Russen en een Oekraïner, zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van het toestel met een BUK-raket. De rechtszaak start op 9 maart 2020, maar er komt geen uitleveringsverzoek. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) vanochtend bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor nabestaanden.