Volledig scherm
Een replica van het Vrijheidsbeeld in het Franse Colmar gehuld in een geel hesje. © AFP

Onderzoek: nepnieuws over gele hesjes massaal bekeken

Nepnieuws rond de gele hesjes-demonstraties in Frankrijk is massaal gedeeld en bekeken. Via Facebookgroepen hadden deze berichten samen een bereik van meer dan honderd miljoen, blijkt uit nieuw onderzoek van actieplatform Avaaz. ‘In heel Europa moeten nu alarmbellen rinkelen'. 

Vanochtend publiceert de campagneorganisatie de resultaten van haar nepnieuwsonderzoek dat is uitgevoerd door analisten en onderzoeksjournalisten uit verschillende landen. 

Zij analyseerden honderd van de belangrijkste nepnieuwsberichten sinds de opmars van de ‘gele hesjes’ vorig najaar en concluderen dat deze een gezamenlijk bereik hadden van meer dan honderd miljoen: ,,Dit enorme getal laat zien hoezeer de gele hesjes geïnfecteerd zijn met nepnieuws”, zegt Christoph Schott, campagnedirecteur bij Avaaz. ,,En dit probleem is niet beperkt tot Frankrijk: in heel Europa zouden de alarmbellen nu moeten rinkelen.”

Factcheckers

Het platform pleit in aanloop naar de Europese verkiezingen van mei voor inniger samenwerking tussen Facebook en onafhankelijke factcheckers. Facebook verscherpte het toezicht op nepnieuws al stevig, met inmiddels wereldwijd 30.000 controleurs. 

Toch gaat het nog vaak mis, merkt Avaaz. Zo konden foute- of nepberichten rondgaan over Macron die op ‘Midden-Oosten muziek’ danst (in werkelijkheid een maand eerder opgenomen, wel bijna zes miljoen keer bekeken), over ‘bloedende demonstranten’ (beeld van een totaal andere plek dan de gele hesjes-demonstratie, 4 miljoen keer bekeken) en een Nederlands nepbericht over een arrestatie van een demonstrant (‘opgepakt omdat ze haar hesje niet wilde uitdoen’) kon na een snelle vertaling wereldwijd één miljoen mensen bereiken.  Volgens een factcheck van AFP was het gele hesje niet de reden van de aanhouding, maar kon ze zich niet identificeren. 

Volledig scherm
Al maanden gaan in Frankrijk demonstranten in gele hesjes de straat op. © AFP