Volledig scherm
Doha. © AP

Ontvoerde Qatari vrijgekocht in Irak

De leden van de Qatarese koninklijke familie die zestien maanden geleden verdwenen tijdens een valkenjacht, zijn gevonden. Dat melden bronnen binnen de Iraakse regering. De jagers werden in december 2015 in de Iraakse woestijn ontvoerd. 

Voor het vrij krijgen van de ontvoerde Qatari is losgeld betaald, zegt persbureau AP. Een onbekend persoon uit Qatar heeft 2 miljoen dollar overgemaakt in ruil voor 'een teken van leven'. Dit is vastgelegd door de Amerikaanse overheid en in overleg met de regering in Qatar. Die laatste probeert zo transparant mogelijk te zijn, omdat eerder werd geclaimd dat ze extremisten financieel steunen door losgeld te betalen.

Kampement

Het kampement van de jagers zou in december 2015 zijn binnengevallen door honderden gewapende mannen. Volgens de Iraakse autoriteiten zijn prominente Qatari ontvoerd, onder wie leden van de koninklijke familie van Qatar.

In het gebied waar de valkeniers werden ontvoerd, wonen vooral sjiitische stammen. Die zijn fel tegen Qatar omdat de oliestaat een notoire geldschieter is van soennitische jihadisten die al menig keer korte metten hebben gemaakt met 'afvallige' sjiieten.