Onwillige oud-secretaresse (96) concentratiekamp alsnog voor rechter na vluchtpoging
VideoTwee weken na haar opzienbarende vlucht voor justitie, die slechts van korte duur was, is vandaag in Noord-Duitsland dan toch het proces begonnen tegen een voormalige secretaresse van concentratiekamp Stutthof.
Irmgard Furchner (96) uit Quickborn boven Hamburg werd de rechtszaal in het 50 kilometer noordelijker gelegen Itzehoe binnengereden in een ambulancestoel met veiligheidsgordel. De speciale stoel zou nodig zijn vanwege lichamelijke klachten waarvoor ze zich schaamt. De vrouw vreesde tijdens het proces te worden bespot vanwege haar kwalen, zo schreef ze in een brief aan de rechtbankvoorzitter.
De 96-jarige verdachte droeg een elektronische armband om haar pols. Die moet voorkomen dat ze opnieuw verdwijnt. Furchner hoorde de aanklager zeggen dat ze wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan 11.412 gevallen van moord en 183 gevallen van poging tot moord. Dit omdat ze van 1 juni 1943 tot 1 april 1945 als stenotypiste en secretaresse werkte voor commandant Paul Werner Hoppe van Stutthof, zo’n 35 kilometer ten oosten van Gdansk in het toenmalige Duits Polen.
De toen 18- of 19-jarige vrouw zou onder andere executiebevelen hebben uitgetikt, evenals namenlijsten van vrouwen en kinderen die vanuit Stutthof naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werden gedeporteerd. Daarmee kreeg ze inzicht in de gruwelen die in het kamp plaatsvonden en hielp ze de kampverantwoordelijken bij de systematische massamoord op de in totaal 65.000 gevangenen in het kamp, aldus de aanklacht.
Furchners advocaat liet weten dat zijn cliënte de beschuldigingen ontkent. Cruciaal is de vraag of ze kennis had van het “wrede” (grausam) en “verraderlijke” (heimtücke) karakter van de nazimisdaden. Alleen dan is volgens haar raadsman sprake van medeplichtigheid aan moord. Er zijn 30 mede-eisers in de zaak onder wie overlevenden van het concentratiekamp uit Polen en Israël.
Tekst gaat verder onder de foto.
Onwillig
Het proces zou op 30 september beginnen maar moest worden uitgesteld omdat de verdachte niet verscheen. Furchner had in alle vroegte het verzorgingshuis verlaten en was met een taxi in onbekende richting vertrokken. Ze werd aan het begin van de middag gearresteerd bij een metrostation aan de rand van Hamburg, zat vijf dagen vast en kwam daarna vrij met de elektronische polsband.
In haar brief aan de rechtbankvoorzitter, een week eerder, stelde de vrouw dat ze het proces vanwege haar leeftijd en gezondheid niet wilde bijwonen. Haar advocaat zou haar wel vertegenwoordigen. Verschijning is in strafzaken in het algemeen echter verplicht. Bovendien is de 96-jarige geestelijk en lichamelijk geschikt verklaard om terecht te staan.
Zuiver geweten
De voormalige kampsecretaresse begrijpt volgens haar advocaat niet waarom ze zich 76 jaar na dato nog voor een rechter moet verantwoorden. Zijn cliënte verklaarde in 2017 tegenover een officier van justitie en twee politiemensen dat ze een zuiver geweten heeft en niemand vermoordde. Tegen een NRD-journalist zei ze in 2019 niets te hebben meegekregen van de massamoord in het kamp. Het raam in haar kantoor keek uit op de omgeving buiten het kamp, aldus de vrouw.
Furchner was in 1954, 1964 en 1982 ook al ondervraagd. In laatstgenoemd jaar zei ze zich te herinneren het kampcrematorium destijds vanuit de verte te hebben gezien. Als getuige verklaarde ze in 1955 tijdens het proces tegen de Stutthof-commandant dat hij haar geen brieven over het vergassen van mensen had gedicteerd en dat ze zulke brieven ook nooit had gezien. De oud-secretaresse zei zich wel vaag te herinneren dat Hoppe ‘in zeldzame gevallen’ om executies had gevraagd. De redenen herinnerde ze zich niet, maar ze ging ervan uit dat de gevangenen zich wel ergens schuldig aan zouden hebben gemaakt. ,,De executies bespraken we (als personeel) ook onder elkaar.’’
De getuigenverklaringen mogen niet tegen Furchner worden gebruikt tenzij ze uitdrukkelijk toestemming geeft. Een verdachte is niet verplicht mee te werken aan zijn eigen veroordeling, zei haar advocaat in een interview met Der Spiegel.
Kampcommandant Hoppe werd in 1957 veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar maar hij kwam drie jaar later al vrij en woonde tot zijn dood, in 1974, in Bochum.
Kleine vissen
‘Kleine vissen’ die niet rechtstreeks betrokken waren bij nazi-misdaden kunnen in Duitsland pas sinds 2011 worden vervolgd. De 91-jarige John Demjanjuk werd toen als eerste oud-bewaker veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord op ruim 28.000 mensen in concentratiekamp Sobibor. Tot dan toe moest het Duitse Openbaar Ministerie steeds bewijzen dat een verdachte rechtstreeks betrokken was bij nazi-misdaden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Ex-secretaresse nazikamp (96) ondanks eerdere vlucht vrijgelaten in afwachting van haar proces
Een oud-secretaresse (96) van een concentratiekamp van de nazi’s is weer vrijgelaten in afwachting van haar proces. Dat heeft de rechtbank van Itzehoe, in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein, vandaag bekendgemaakt. De vrouw zat sinds donderdag in voorlopige hechtenis nadat ze op de vlucht was geslagen vlak voor haar proces. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Update
Opnieuw geheime documenten gevonden in woning VS, nu in huis van oud-vicepresident Mike Pence
In de woning van de Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence in de staat Indiana zijn geheime documenten gevonden. Dat gebeurde vorige week, meldt zijn advocaat in een verklaring. De Republikein Pence was van 2017 tot 2021 de rechterhand van president Donald Trump.
-
Omgekomen slachtoffers mesaanval in Duitse trein waren tieners
De twee personen die gisteren bij een mesaanval in een Noord-Duitse trein zijn gedood, waren 16 en 19 jaar oud en kwamen naar het zich laat aanzien uit de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein, zo heeft de politie laten weten. Zeven anderen raakten gewond. -
-
-
Video en update
Voormalig secretaresse (96) van concentratiekamp gearresteerd na vlucht voor proces
De Duitse politie heeft vanmiddag een hoogbejaarde vrouw uit de omgeving van Hamburg gearresteerd die vlak voor het begin van een proces tegen haar was verdwenen. De 96-jarige moest terechtstaan wegens medeplichtigheid aan ruim 11.000 moorden in een concentratiekamp in het door nazi-Duitsland geannexeerde Polen. -
PREMIUM
Waarom blokkeert ‘machtig Navo-lid’ toetreding Zweden? 'Erdogan wil overkomen als sterke man’
De Turkse president Erdogan lijkt met de dag koppiger te worden. Zweden hoeft niet te rekenen op zijn steun voor het Navo-lidmaatschap. Hoe erg is dat?