Opgesloten oppositieleider Rusland Navalny wint mensenrechtenprijs van EU
VIDEODe gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalny krijgt dit jaar de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Navalnyzit, sinds hij ternauwernood een vergiftigingspoging overleefde, in een Russisch strafkamp. Rusland moet hem onmiddellijk vrijlaten, herhaalt het parlement nog maar eens.
Navalny krijgt de Sacharovprijs voor vrijheid van denken voor de ‘immense moed’ waarmee hij onvermoeibaar strijdt tegen de corruptie van het regime van president Vladimir Poetin, zegt parlementsvoorzitter David Sassoli. ,,Dat heeft hem zijn vrijheid gekost en bijna zijn leven.”
Een aanslag met zenuwgif uit het arsenaal van de Russische diensten werd Navalny, die was uitgegroeid tot Poetins spraakmakendste rivaal, vorig jaar haast fataal. Hij herstelde in een Duits ziekenhuis, maar werd bij terugkeer in Rusland prompt veroordeeld tot drieënhalf jaar strafkolonie. Voor het parlement is het duidelijk waarom hij dat te verduren krijgt: ,,omdat hij misstanden blootlegt en miljoenen Russen op de been krijgt.” De EU legde Rusland eerder strafmaatregelen op voor de veroordeling en opsluiting van de Kremlincriticus.
De winnaar van de Sacharovprijs krijgt 50.000 euro. De onderscheiding wordt op 15 december uitgereikt. Maar Navalny moet nog ruim twee jaar van zijn straf uitzitten en zal die niet zelf in ontvangst kunnen nemen.
De mensenrechtenprijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov en wordt sinds 1988 toegekend. Vorig jaar ging de prijs naar de vrouwelijke leiders van de oppositie in Belarus.
Behalve Navalny was dit jaar ook een groep Afghaanse voorvechtsters van vrouwen- en burgerrechten voorgedragen voor de prijs. Het parlement prijst ook hen om hun moed en strijdlust, terwijl zij onder de eerste slachtoffers zijn van het nieuwe Talibanbewind. Ook een opgesloten Boliviaanse oud-president was genomineerd.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toeristen gewaarschuwd voor gewelddadige confrontaties tussen taxi’s en Uber in Cancún
De Verenigde Staten waarschuwen landgenoten die naar het Mexicaanse Cancún reizen op te passen voor mogelijk gewelddadige confrontaties tussen chauffeurs van plaatselijke taxi’s en Uber. Taxichauffeurs zijn boos over de komst van het Amerikaanse vervoersbedrijf naar de populaire badplaats. -
Baas ‘internationale criminele organisatie’ Wagner ‘spuugt’ op nieuwe Amerikaanse sancties
Jevgeni Prigozjin, de baas van de schimmige Russische Wagner Group, ‘spuugt’ naar eigen zeggen op het besluit van het Amerikaanse ministerie van Financiën om zijn organisatie tot een ‘internationale criminele organisatie’ te verklaren. Desalniettemin wordt zijn huurlingenorganisatie geraakt door de sancties die daaraan vastzitten. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
met video
Beelden tonen ravage nadat trein botst met stilstaande vrachtwagen: één reiziger lichtgewond
Het doet denken aan het treinongeval van een paar maanden geleden in Bergen op Zoom. Maar nu gebeurde het in België, tussen Kortrijk en Oudenaarde. Daar werd het treinverkeer tussen Kortrijk en Oudenaarde stilgelegd nadat vrijdagochtend een aanrijding plaatsvond tussen een trein en een vrachtwagen. Eén treinreiziger werd lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
met video
Wrak voor Britse kust is van Nederlands oorlogsschip uit 17e eeuw
Een scheepswrak dat in 2019 voor de zuidkust van Engeland werd ontdekt, blijkt het Nederlandse oorlogsschip Klein Hollandia te zijn uit de 17e eeuw. Dat is naar voren gekomen uit onderzoek van een team van Nederlandse en Britse maritiem-archeologen, meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Vijf agenten vervolgd voor dood zwarte man, Amerika zet zich schrap voor protesten na vrijgeven beelden
In de Verenigde Staten worden vijf politieagenten vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie en toen zo hard geslagen dat hij een paar dagen later kwam te overlijden.