Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

‘Oplichter eet jaar lang gratis bij Kentucky Fried Chicken’

updateEen 27-jarige student uit de Zuid-Afrikaanse stad Durban zou er op slinkse wijze in zijn geslaagd zeker een jaar lang gratis te eten bij een vestiging van kiprestaurant Kentucky Fried Chicken. De man, die deze week tegen de lamp zou zijn gelopen en gearresteerd, deed zich voor als kwaliteitscontroleur. Het personeel had kennelijk iets in de gaten, omdat de ‘KFC-bobo’ altijd keurig gekleed was, legitimatie en visitekaartjes van de keten bij zich had en werd afgezet door luxe wagens. 

De student, zo melden Zuid-Afrikaanse media althans, at bijna dagelijks bij het restaurant. Voordat hij dat deed, wandelde hij meestal door de keuken waar hij medewerkers streng om monsters van het eten vroeg. ,,We wisten niet beter dan dat de man bij ons kwam om de kwaliteit van het voedsel te controleren en bewaken. Als we hem aan zagen komen, ging iedereen direct met extra toewijding aan het werk”, aldus een personeelslid na de aanhouding. 

Ontkenning

Het hoofdkantoor van KFC in Zuid-Afrika ontkent in alle toonaarden dat ooit sprake is geweest van een dergelijk incident. Het bedrijf spreekt over nepnieuws. ,,We volgen en houden ons aan strikte operationele processen. Het is onmogelijk dat onbekende individuen die zich voordoen als personeel binnen kunnen komen. Als dat gebeurt, worden die er snel uitgepikt”, stelt KFC in een officiële reactie. Op sociale media wordt getwijfeld aan die bewering. ,,Dat zou ik in zo'n situatie ook zeggen”, reageert iemand.

De man kon, zo stellen media in tegenstelling tot de KFC-directie, lang zijn gang gaan, omdat hij zijn truc ook regelmatig bij andere KFC-vestigingen in de stad zou hebben toegepast. ,,Hij stond bij al het personeel in Durban bekend als erkend controleur die je zijn zin moest geven. Er was werkelijk niemand die argwaan kreeg. De man handelde altijd uiterst zelfverzekerd en overtuigend.” De student viel uiteindelijk door de mand, omdat een echt directielid van Kentucky Fried Chicken nog nooit van de ‘controleur’ had gehoord. Vervolgens werd de oplichter, de eerstvolgende keer dat hij zich weer bij het restaurant meldde, opgepakt. 

De oplichter moet binnenkort voorkomen.  Zeer waarschijnlijk moet hij een fiks geldbedrag aan KFC betalen en verdwijnt hij voor langere tijd achter de tralies. Ook zijn handlanger - een parttime limousinechauffeur - is aangehouden. Hij zette de student bijna dagelijks af bij de betreffende keten en at ook regelmatig gratis mee. 
Op sociale media worden de aangehouden mannen inmiddels ‘helden’ genoemd, omdat ze er vrij simpel in slaagden de kluit te belazeren. ,,De verdachten moeten niet worden gestraft, maar juist geridderd”, meent iemand. Een ander kan de humor er wel van inzien. ,,Deze man is de ultieme held zonder cape en door eigen toedoen nu al een legendarische proever.” Of: ,,De student was in elk geval slimmer dan het dienstdoende KFC-personeel.”

Hoe ziet een oplichter eruit? Prof. dr. Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit Nijmegen legt in dit college uit hoe dat zit:

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.
  2. Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedonker vliegtuig

    Niet gewekte vrouw nacht opgesloten in ijskoud en aardedon­ker vliegtuig

    Een jonge vrouw heeft een nacht opgesloten gezeten in een verlaten vliegtuig op de Canadese luchthaven Toronto Pearson International Airport. Tiffani Adams was in slaap gevallen tijdens een korte vlucht van Québec naar Toronto, maar na de landing zag het personeel aan boord haar over het hoofd. Vervolgens werd het toestel van luchtvaartmaatschappij Air Canada op slot gedraaid, waarna het vliegtuig veranderde in een ijskoude, donkere plek waaruit het lastig ontsnappen bleek.