Volledig scherm
De Amerikaanse ambassade in Havana. © EPA

Opnieuw mysterieuze ziekte vastgesteld bij Amerikaanse diplomaat op Cuba

Bij één van de twee medewerkers van de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana die twee weken geleden ziek werden, is dezelfde mysterieuze ziekte vastgesteld als bij zijn 24 collega's vorig jaar. Dat heeft de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Heather Nauert, donderdag gezegd.

,,Het gaat om het eerste medisch bevestigde geval in Havana sinds augustus 2017. Het aantal getroffen Amerikanen ligt nu op 25", zegt Nauert. Nog een andere diplomaat werd recent teruggehaald uit Cuba voor medisch onderzoek, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

De 24 Amerikaanse diplomaten op het communistische eiland die eerder al getroffen werden, kregen tussen eind 2016 en midden 2017 na het horen van scherpe geluiden te maken met gehoorverlies, duizeligheid, slapeloosheid, en verlies van het gezichtsvermogen.Washington sprak toen van 'akoestische aanvallen'.

Dezelfde mysterieuze symptomen doken op in China. In mei kreeg zeker één medewerker van het consulaat in Guangzhou te maken met symptomen die volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deden denken aan die van de sonische aanvallen op Cuba. Als gevolg daarvan werd begin deze maand een aantal diplomaten teruggeroepen uit China voor een uitvoerig medisch onderzoek.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo richtte eerder al een speciale taskforce op om de 'onverklaarde gezondheidsincidenten' te onderzoeken.

  1. ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’
    PREMIUM

    ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’

    Ze dachten eerst aan griep. Vervolgens vermoedden dokters een ontsteking in het bloed. En dan een infectie van de luchtwegen. Maar het was de vleesetende bacterie die zich - meedogenloos - lastig deed vinden. Kostbare tijd ging verloren, met grote gevolgen. Tara De Bolle uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke - amper 33 én moeder - verloor beide onderarmen én benen tot boven de knie. ,,Ik héb donkere gedachten gehad, ja. Maar ik ben blij dat ik nog leef."