Orbán legt schuld voor uitblijven olieboycot bij Von der Leyen, grote druk op EU-top om knoop door te hakken
De Europese leiders staan onder grote druk om vanavond of vannacht zelf een akkoord te bereiken over een uitgeklede olieboycot tegen Rusland. Sommige leiders rekenen daarop, andere – onder wie premier Rutte - gaan uit van een akkoord later deze week of begin volgende week.
De leiders zijn vanavond en morgen in Brussel bijeen om te praten over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor onder meer de energie- en voedselveiligheid. De olieboycot is het meest omstreden deel van het zesde EU-sanctiepakket tegen Rusland, dat door onenigheid tussen de lidstaten al bijna vier weken in de lucht hangt. ,,Het is echt een schande dat we niet in staat zijn tot uitvoering te komen”, aldus de Litouwse president Gitanas Nausèda. ,,Elke dag vallen er in Oekraïne doden en worden er steden verwoest. Ik hoop dat we vandaag de laatste losse eindjes aan elkaar kunnen knopen en snel kunnen beginnen aan ons zevende sanctiepakket.” Ook de Finse premier Sanna Marin vindt ‘een besluit vandaag’ heel belangrijk. De Letse premier Krisjanis Karins: ,,We gaan veel te langzaam. Rusland gaat sneller met de verwoesting van Oekraïne dan wij met onze sancties.”
Ook parlementsvoorzitter Roberta Metsola, traditioneel te gast aan het begin van elke EU-top, denkt dat een besluit vanavond moet vallen. ,,Er is een grens aan de flexibiliteit die we onszelf kunnen toestaan zonder geloofwaardigheid te verliezen in de ogen van onze bevolkingen en zwak te lijken in die van Rusland, dat zoals we weten geen respect heeft voor zwakte.”
Zware sancties
Intussen legt Hongarije de schuld voor de Europese onmacht om het snel eens te worden over de olieboycot volledig bij commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij had eerst met lidstaten moeten overleggen alvorens zulke zware sancties af te kondigen, aldus premier Victor Orbán. ,,Bij de vorige vijf sanctiepakketten ging het anders. Nu gaat het over energie. Dat is een serieuze zaak.”
Het compromisvoorstel dat al dagen op tafel ligt om olieaanvoer per pijplijn voorlopig uit het sanctiepakket te halen is volgens Orbán ‘een goede benadering’, maar wat nog ontbreekt zijn garanties dat Hongarije van elders olie krijgt ‘als er met die pijplijn een ongeluk gebeurt’. Oekraïne zou met zo’n ‘ongeluk’ hebben gedreigd als Europa blijft treuzelen met de olieboycot.
Niet eenvoudig
De lidstaten zijn via hun EU-ambassadeurs al bijna vier weken bezig om een akkoord te vinden over het tot nu toe zwaarste sanctiepakket. De specifieke situatie van Hongarije, dat 100 procent afhankelijk is van Russische olie, wordt alom erkend, maar daarvoor een oplossing vinden is blijkbaar niet eenvoudig. Behalve een tijdelijke uitzondering (waarvan de duur nog niet is bepaald) wil Hongarije ook Europees geld voor een vervangende pijplijn naar de Adriatische Zee.
Volgens Rutte helpt het niet dat Hongarije door zijn rechtstaatsproblemen nog geen toegang heeft tot zijn miljarden uit het coronaherstelfonds. Rutte vindt het daarnaast belangrijk dat wanneer de olieaanvoer per schip wordt stilgelegd en een beperkt aantal landen – naast Hongarije wellicht ook Tsjechië, Slowakije en Kroatië – tijdelijk nog wel olie krijgen, er geen concurrentieverstoring plaatsvindt.
Rutte sprak bij aankomst in Brussel tegen dat een uitgeklede olieboycot niet meer effectief zou zijn. Het gaat, zegt hij, nog steeds om twee derde tot misschien wel 90 procent van alle olie die Europa nu uit Rusland importeert. En ook het tijdverlies vindt hij niet onoverkomelijk. ,,We zijn het razendsnel eens geworden over de eerste vijf pakketten. Dat het nu wat langer duurt is niet goed, maar ook niet rampzalig.”
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Chris Christie brengt aantal Republikeinse presidentskandidaten op zes
De voormalige gouverneur van de staat New Jersey Chris Christie heeft zich namens de Republikeinen gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De 60-jarige Christie nam het in 2016 ook al eens op tegen zijn partijgenoot Donald Trump. -
Weer Russische mensenrechtenactivist voor de rechter: ‘Het vonnis zal schuldig zijn’
Het zal niet vaak zijn gebeurd dat de hulp van een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede werd ingeroepen in een strafzaak. Medevoorzitter Oleg Orlov van de inmiddels verboden mensenrechtenorganisatie Memorial vroeg er donderdag in Moskou om en kreeg zijn zin. -
PREMIUMReportage
Terug naar hun baasje: dieren tonen dezelfde emoties als de geredde mensen in Cherson
Met bootjes, surfplanken en supboards redden de inwoners van Cherson wat er te redden valt. Correspondent Jan Hunin ziet hoe tientallen opgeviste katten en honden in kooien wachten tot ze naar een asiel worden gebracht. Al is er één ondankbaar mormel dat de benen neemt.
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
-
-
EU steggelt over uitgeklede olieboycot
Minder dan een etmaal voordat de Europese leiders in Brussel bijeenkomen voor een ingelaste Oekraïnetop is er nog steeds geen akkoord over een olieboycot tegen Rusland. Ambassadeurs van de 27 lidstaten slaagden er ook dit weekend niet in een oplossing te vinden. Ze doen morgenvroeg een nieuwe poging. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer