Volledig scherm
Plunderaars in Palu gaan er vandoor met een breedbeeld televisie. © EPA

Overheid: er mag geplunderd worden in verwoeste Palu

De ruim 330.000 bewoners van het door de tsunami verwoeste Palu, Indonesië, hebben honger en plunderen winkels. De overheid staat het toe vanwege de noodsituatie. 

Het is een kwestie geworden van overleven op het Indonesische eiland Sulawesi dat vrijdag werd opgeschrikt door twee krachtige aardbevingen en een dodelijke tsunami, die al ruim 800 levens eiste. Gebouwen in Palu zijn ingestort door de vloedgolf daarna. Enkele dagen later is hulp nog nauwelijks voorhanden.

En dus plunderen bewoners en nemen ze koekjes mee, chips, gasflessen. Alles eigenlijk. Het ligt voor het grijpen in winkels en supermarkten waarvan de deuren en ramen vaak zijn weggespoeld door de kracht van de metershoge tsunami. En anders zijn ze wel ingeslagen door wanhopige mensen. Honderden van de armste bewoners plunderen op grote schaal de winkelvoorraad in de getroffen toeristenplaats Palu. De lokale overheid grijpt op last van de centrale overheid niet in, zo meldt het Franse persbureau AFP.

“Ze helpen ons niet, we moeten eten. We hebben geen andere keus. We moeten eten”, rechtvaardigt een plunderaar het stelen tegen de verslaggever van het Franse persbureau. “De winkels zijn gesloten, de markten zijn leeg. We gaan van de ene winkel naar de andere », zegt ‘Eddy’(33).

Wachten beu

De lokale autoriteiten hebben gemeld dat ze niet op plunderaars gaan jagen. Er zijn belangrijker prioriteiten. Getroffen winkeliers kunnen later een vergoeding krijgen als ze een rekening insturen. “We hebben de supermarkten Alfamart et Indomaret gevraagd dit toe te laten. Ze moeten alles maar registreren, dan is het geen plundering”, aldus minister van Binnenlandse Zaken, Tjahjo Kumolo in een verklaring.

Twee dagen na de schok die inmiddels ten minste 832 slachtoffers heeft gemaakt ontbreekt het nog aan van alles in Palu: voedsel, drinkwater en brandstof vooral. Honderden bewoners zijn het wachten beu en bedienen zich nu in de supermarkten en bij de benzinepompen.

Tijdens het plunderen slaat regelmatig de paniek toe. Niet vanwege vrees voor de winkeleigenaren of de politie maar vanwege naschokken. Op zo’n moment vluchten veel plunderaars weg, vrezend voor hun leven, meldt AFP. Maar zodra het veilig lijkt gaan ze weer de winkels binnen.

Volledig scherm
Inwoners van Palu met geplunderde goederen van winkelcentrum de Grand Mall. © AFP

Mobiele keukens

De hulp begint wel op gang te komen op het eiland Sulawesi, dat met ruim 17 miljoen mensen evenveel inwoners telt als Nederland maar in oppervlakte vier keer groter is. Zo worden er mobile keukens overgebracht die gezamenlijk 36.000 maaltijden per dag kunnen produceren. Verder arriveren er matrassen en dekens. Probleem voor de bewoners is dat het nog even duurt voordat de spullen ook zijn gedistribueerd onder de meest hulpbehoevenden.

Politiemensen kijken vaak toe bij de plunderingen. Bij een benzinepomp wordt ‘getankt’met flessen en zelfs potten en pannen. 

Volledig scherm
Chaos in Palu waar plunderaars vrij spel hebben. © AFP
Volledig scherm
De verwoesting is groot in Palu, Sulawesi © AFP