Oxfam opnieuw onder vuur: nieuwe informatie over seksschandaal Haïti
Oxfam is opnieuw getroffen door een seksschandaal dat plaatsvond op Haïti. Uit een intern rapport dat The Times kon inkijken, blijkt dat een hooggeplaatste medewerker meer dan een jaar lang gewoon aan het werk bleef in het land, ondanks meldingen van seksuele intimidatie van vrouwelijke collega’s. Ook toen hij ervan verdacht werd jonge vrouwen te betalen voor seks, kon de man zijn gang gaan.
Delen per e-mail
Uit het interne rapport blijkt dat de hulporganisatie beschuldigingen van seksuele intimidatie rond Raphael Mutiku, een Oxfam-medewerker die de installatie van watervoorzieningen leidde na de verwoestende aardbeving in Haïti in 2010, lange tijd intern probeerde te beteugelen. Het was de toenmalige Oxfam-directeur in Haïti, de Belg Roland Van Hauwermeiren, die zijn collega al die tijd een hand boven het hoofd hield.
De documenten tonen dat Mutiku, een Keniaanse ingenieur, in juni 2010 een ‘laatste schriftelijke waarschuwing’ had ontvangen nadat verschillende van zijn vrouwelijke collega’s hem beschuldigden van seksuele intimidatie. Maar toen Mutiku zes maanden later opnieuw in opspraak kwam omdat hij jonge vrouwen betaald zou hebben voor seks in zijn Oxfam-huis, reageerde zijn overste in het Oxfam-hoofdkwartier dat hij hoopte dat de hulporganisatie dit kon ,,stilhouden”.
'Onaanvaardbaar'
We verontschuldigen ons voor wat is gebeurd. De beslissing om Raphael Mutiku in 2010 niet te ontslaan, was fout
Oxfam heeft intussen bevestigd dat de beslissing om de ingenieur niet te ontslaan werd genomen door de Belg Roland van Hauwermeiren, de gevallen topman van Oxfam die zich onlangs zelf in het hart van een seksschandaal bevond. Van Hauwermeiren was een van de drie Oxfam-medewerkers die in 2011 ontslag nam nadat een intern onderzoek verontrustend bewijs had gevonden van seksueel wangedrag in 2010 en 2011. Die misstanden kwamen in februari van dit jaar ook via The Times naar buiten. Mutiku werd uiteindelijk door datzelfde onderzoek de deur gewezen. De man ontkent dat hij prostituees heeft betaald.
,,Het gedrag van sommige voormalige Oxfam-leden die werkten in Haïti na de aardbeving in 2010 was compleet onaanvaardbaar”, reageert een woordvoerder op de nieuwe blootgelegde dwaling. ,,We verontschuldigen ons voor wat is gebeurd. De beslissing om Raphael Mutiku in 2010 niet te ontslaan, was fout. Die werd genomen door Roland Van Hauwermeiren, de toenmalige directeur die zoals uit recente rapporten blijkt zelf schuldig was aan seksueel wangedrag. Zijn besluit was daardoor gecompromitteerd.”
,,Na ons onderzoek in 2011 hebben we sterkere maatregelen genomen om intimidatie en seksueel misbruik te voorkomen en te bestrijden”, klinkt het nog.
Nederland
De onthullingen sinds februari leidden tot een storm aan kritiek op de hulporganisatie. Sinds de Britse pers met de berichtgeving kwam over seksfeesten op Haïti waarbij xffam-medewerkers na de allesverwoestende orkaan in 2010 lokale (minderjarige) prostituees inhuurden, hebben vele Nederlandse donateurs aangegeven geen geld meer te willen geven.
Destijds ging er 8,3 miljoen euro vanuit ons land naar de organisatie; geld dat Nederlanders doneerden bij de hulpactie voor de aardbeving én Nederlands belastinggeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Paus Franciscus bezoekt als eerste katholieke kerkvorst Irak
Paus Franciscus is vrijdag vanuit Rome vertrokken naar Irak. Het is het eerste bezoek ooit van een paus aan het land en de eerste buitenlandse trip voor Franciscus tijdens de coronapandemie. Hij keert maandag weer terug. -
‘AfD verdacht van rechts-extremisme, Duitse geheime dienst mag partij bespioneren’
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst beschouwt oppositiepartij AfD (Alternative für Deutschland) in haar geheel als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat melden Duitse media. De rechts-radicale partij, de grootste in de Bondsdag en vertegenwoordigd in alle deelstaatparlementen, spreekt van een lastercampagne bedoeld om de partij in diskrediet te brengen met het oog op de verkiezingen. -
Rekenkamer: Oxfam hield informatie over misdragingen voor ons achter
De Algemene Rekenkamer stelt dat hulporganisatie Oxfam in 2012 niet volledig was toen er informatie werd opgevraagd over de misdragingen van het personeel. -
Woeste vader onthoofdt dochter (17) vanwege verboden relatie: ‘Hij was rustig en huilde niet’
In Noord-India is woensdag een man aangehouden op verdenking van het onthoofden van zijn eigen dochter. Dat deed hij nadat hij haar in bed zou hebben aangetroffen met een nieuwe vriend die hij niet mocht. De gruwelijke moord is in het land als een bom ingeslagen en wakkert het debat over eerwraak opnieuw aan. ,,Er moet een aparte wet komen voor het omgaan met eerwraak”, stelt een van de grootste vrouwenrechtenorganisaties in India tegen lokale media. -
Nieuw-Zeeland opgeschrikt door serie hevige naschokken
Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland worden ruim een dag na de zware aardbeving van donderdagavond nog steeds flinke naschokken gevoeld. De zwaarste had een kracht van 6,4, meldt het US Geological Survey.
-
update
Nederlands belastinggeld naar van seksfeesten beschuldigde Britse Oxfam
De Britse tak van hulporganisatie Oxfam, die seksfeesten met minderjarige prostituees zou hebben georganiseerd op Haïti, kreeg ook Nederland belastinggeld. Dat schrijft minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Tweede Kamer. Haar ministerie was al in 2012 op de hoogte van de vermeende misstanden. -
Man overleeft ijsbeeraanval op Spitsbergen, eerste incident sinds dood Amsterdamse Job (39)
Bij een aanval door een ijsbeer op Spitsbergen is gisterochtend een man gewond geraakt. Hij werd met een helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis in Longyearbyen, de belangrijkste nederzetting op de eilandengroep in de Noordelijke IJszee. De beer is doodgeschoten, melden Noorse media. -
Seksuele wantoestanden hulporganisaties 'topje van de ijsberg'
De komende tijd zullen meer misstanden aan het licht komen bij internationale hulporganisaties, zoals bij Oxfam en Plan International. Dat vreest minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).