Een sloppenwijk Cite Soleil in het Haïtiaanse hoofdstedelijke arrondissement Port-au-Prince na de aardbeving in januari 2010.
Volledig scherm
Een sloppenwijk Cite Soleil in het Haïtiaanse hoofdstedelijke arrondissement Port-au-Prince na de aardbeving in januari 2010. © ANP

Oxfam opnieuw onder vuur: nieuwe informatie over seksschandaal Haïti

Oxfam is opnieuw getroffen door een seksschandaal dat plaatsvond op Haïti. Uit een intern rapport dat The Times kon inkijken, blijkt dat een hooggeplaatste medewerker meer dan een jaar lang gewoon aan het werk bleef in het land, ondanks meldingen van seksuele intimidatie van vrouwelijke collega’s. Ook toen hij ervan verdacht werd jonge vrouwen te betalen voor seks, kon de man zijn gang gaan. 

Uit het interne rapport blijkt dat de hulporganisatie beschuldigingen van seksuele intimidatie rond Raphael Mutiku, een Oxfam-medewerker die de installatie van watervoorzieningen leidde na de verwoestende aardbeving in Haïti in 2010, lange tijd intern probeerde te beteugelen. Het was de toenmalige Oxfam-directeur in Haïti, de Belg Roland Van Hauwermeiren, die zijn collega al die tijd een hand boven het hoofd hield.

De documenten tonen dat Mutiku, een Keniaanse ingenieur, in juni 2010 een ‘laatste schriftelijke waarschuwing’ had ontvangen nadat verschillende van zijn vrouwelijke collega’s hem beschuldigden van seksuele intimidatie. Maar toen Mutiku zes maanden later opnieuw in opspraak kwam omdat hij jonge vrouwen betaald zou hebben voor seks in zijn Oxfam-huis, reageerde zijn overste in het Oxfam-hoofdkwartier dat hij hoopte dat de hulporganisatie dit kon ,,stilhouden”.

'Onaanvaardbaar'

Quote

We veront­schul­di­gen ons voor wat is gebeurd. De beslissing om Raphael Mutiku in 2010 niet te ontslaan, was fout

Een woordvoerder van Oxfam

Oxfam heeft intussen bevestigd dat de beslissing om de ingenieur niet te ontslaan werd genomen door de Belg Roland van Hauwermeiren, de gevallen topman van Oxfam die zich onlangs zelf in het hart van een seksschandaal bevond. Van Hauwermeiren was een van de drie Oxfam-medewerkers die in 2011 ontslag nam nadat een intern onderzoek verontrustend bewijs had gevonden van seksueel wangedrag in 2010 en 2011. Die misstanden kwamen in februari van dit jaar ook via The Times naar buiten. Mutiku werd uiteindelijk door datzelfde onderzoek de deur gewezen. De man ontkent dat hij prostituees heeft betaald.

,,Het gedrag van sommige voormalige Oxfam-leden die werkten in Haïti na de aardbeving in 2010 was compleet onaanvaardbaar”, reageert een woordvoerder op de nieuwe blootgelegde dwaling. ,,We verontschuldigen ons voor wat is gebeurd. De beslissing om Raphael Mutiku in 2010 niet te ontslaan, was fout. Die werd genomen door Roland Van Hauwermeiren, de toenmalige directeur die zoals uit recente rapporten blijkt zelf schuldig was aan seksueel wangedrag. Zijn besluit was daardoor gecompromitteerd.”

,,Na ons onderzoek in 2011 hebben we sterkere maatregelen genomen om intimidatie en seksueel misbruik te voorkomen en te bestrijden”, klinkt het nog.

Nederland

De onthullingen sinds februari leidden tot een storm aan kritiek op de hulporganisatie. Sinds de Britse pers met de berichtgeving kwam over seksfeesten op Haïti waarbij xffam-medewerkers na de allesverwoestende orkaan in 2010 lokale (minderjarige) prostituees inhuurden, hebben vele Nederlandse donateurs aangegeven geen geld meer te willen geven.

Destijds ging er 8,3 miljoen euro vanuit ons land naar de organisatie; geld dat Nederlanders doneerden bij de hulpactie voor de aardbeving én Nederlands belastinggeld.

 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.