Volledig scherm
Een sleepboot trekt de 600 meter lange arm in de vorm van een C de Baai van San Francisco uit naar de Grote Oceaan. © Screenshot YouTube

Plasticvanger van Boyan Slat vertrekt naar vuilnisbelt Grote Oceaan

Een Nederlands gevaarte begint vandaag aan een bijzondere reis. Een enorme plasticvanger van het project The Ocean Cleanup gaat namelijk naar de Grote Oceaan. Daar drijven miljoenen kilo's afval. 

Die 'plastic soep' is gevaarlijk voor dieren. Het systeem moet afval opvangen, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht, in de hoop dat de zeeën schoner worden.

Het systeem is bedacht door de 24-jarige Boyan Slat. Hij ontwikkelde het systeem voor zijn profielwerkstuk op een middelbare school in Delft. Het eerste gevaarte heet System 001. Dat is een 600 meter lange arm, die in de vorm van een C zelfstandig over zee drijft.

Het systeem ligt nu nog bij een werf in de buurt van San Francisco. Een sleepboot moet vandaag rond 20.30 uur Nederlandse tijd vertrekken met de arm achter zich aan. Het gaat daarna langs het beroemde gevangeniseiland Alcatraz en onder de befaamde Golden Gate Bridge door. Via een livestream kan de hele wereld dat volgen.

Volledig scherm
Boyan Slat, grote man achter The Ocean Cleanup. © Frank de Roo

Drie keer Frankrijk

Die bestemming is de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme plastic soep tussen Californië en Hawaï. De drijvende vuilnisbelt is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die hebben bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic.

Bekijk hieronder een interview met de initiatiefnemer Boyan Slat: