Poolse kwestie splijt Europa: parlement dreigt Commissie met Hof als harde actie uitblijft
ruzie achter de schermenDe Poolse kwestie zaait steeds meer tweedracht in Europa. Terwijl lidstaten achter de schermen ruziën over hoe snel en hard Warschau moet worden aangepakt, dreigt het Europese Parlement nu ook de Europese Commissie wegens getreuzel voor het Hof te dagen.
Eén dag voordat de drie instellingen op het hoogste niveau bijeenkomen schrijft Parlementsvoorzitter David Sassoli aan Commissievoorzitter Urusula von der Leyen dat hij zijn juridische dienst heeft opgedragen een procedure voor te bereiden. Die breekt hij dan weer af als de Commissie alsnog in actie komt, schrijft hij erbij.
Inzet is het ‘rechtsstaatsmechanisme’ dat de Commissie al sinds begin dit jaar toelaat om bij rechtsstaatsschendingen subsidies te schrappen, maar dat ze aarzelt toe te passen. Het Parlement heeft de Commissie al een paar keer ultimatums gesteld. Maar zij zit tussen twee vuren: de lidstaten wilden eerst een draaiboek vol richtlijnen over hoe dit mechanisme toe te passen, en Polen is bij het Europese Hof van Justitie – dat het niet erkent – in beroep gegaan tegen het mechanisme zelf.
,,Lidstaten die de rechtsstaat ondermijnen, moeten geen EU-gelden ontvangen‘’, stelt EP-voorzitter Sassoli vanmiddag na overleg met alle EP-fractieleiders. ,,Het Parlement heeft vorig jaar hard gevochten voor een mechanisme dat dit regelt. Maar de Commissie is tot dusverre terughoudend om dit middel in te zetten.‘’ De meeste fractieleiders steunen zijn stap.
Spijkerhard
In het Parlement riepen tientallen Parlementsleden Von der Leyen gisteren en ook vanmorgen nog op niet langer te talmen. Von der Leyen beloofde actie ‘binnen weken’, maar voegde er ook aan toe dat ze juridisch een spijkerhard dossier wil.
In het Parlement zei ze dat ze drie mogelijkheden heeft om de Polen weer in het gareel te dwingen. Behalve geld afpakken is dat een procedure bij het Hof of Polen het stemrecht in Brussel ontnemen. Maar volgens veel Parlementsleden is stilleggen van de geldstroom het effectiefst. Met afpakken van het stemrecht moet een ruime meerderheid van de lidstaten instemmen. Hofprocedures nemen doorgaans veel tijd in beslag.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oudste mens María (115) overleeft oorlogen en pandemieën: ‘Kwestie van geluk en goede genen’
Ze overleefde twee wereldoorlogen, de Spaanse burgeroorlog, de Spaanse griep en een coronabesmetting. Nu is de 115-jarige María Branyas Morera officieel de oudste persoon ter wereld, meldt Guinness World Records. ‘Op mijn leeftijd is een nieuw jaar een geschenk.’ -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Poolse regering haalt uit naar Rutte: ‘Laatste persoon die ons de les mag lezen’
De regering van Polen heeft uitgehaald naar demissionair premier Mark Rutte. De Nederlander is volgens een Poolse regeringswoordvoerder ‘de laatste persoon’ die zijn land de les mag lezen over problemen met de rechtsstaat. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
VIDEO
EU hoopt op redelijk gesprek, maar Poolse premier vliegt er vol in: ‘U ondermijnt democratie’
Polen heeft vanmorgen nieuwe stappen gezet naar een mogelijk vertrek uit de Unie. In plaats van de voorrang van Europees boven nationaal recht te erkennen, haalde premier Mateusz Morawiecki juist keihard uit naar Brussel. Dat ondermijnt zelf de democratie en pleegt ‘financiële chantage’ om landen die daar iets aan willen doen weer in het gareel te krijgen. -
-
-
Finland gaat mogelijk zónder Zweden voor het Navo-lidmaatschap
Als Finland niet op korte termijn kan toetreden tot de Navo mét Zweden, dan moeten de Finnen zich desnoods zonder het buurland bij het militaire bondgenootschap voegen. Dat suggereert de Finse minister van Buitenlandse Zaken. Turkije blokkeert vooralsnog de gezamenlijke wens van de Scandinavische landen om toe te treden. -
Update
Opnieuw geheime documenten gevonden in woning VS, nu in huis van oud-vicepresident Mike Pence
In de woning van de Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence in de staat Indiana zijn geheime documenten gevonden. Dat gebeurde vorige week, meldt zijn advocaat in een verklaring. De Republikein Pence was van 2017 tot 2021 de rechterhand van president Donald Trump.