AP
Volledig scherm
PREMIUM
© AP

President Bolsonaro over verkiezing: ‘Drie opties: de gevangenis, vermoord worden, of winnen’

BraziliëBrazilië kiest morgen een nieuwe president. De kans is groot dat oud-president Lula da Silva wint. De grote vraag is dan of het zittende staatshoofd Jair Bolsonaro zich daar zomaar bij neerlegt of dat hij voor een ‘Trumpiaanse’ chaos zorgt. ,,Er zijn drie mogelijkheden: de gevangenis, vermoord worden, of winnen”, aldus Bolsonaro.

  1. Opnieuw doodt aanhanger van Braziliaanse president Bolsonaro sympathisant van rivaal Lula

    Opnieuw doodt aanhanger van Braziliaan­se president Bolsonaro sympathi­sant van rivaal Lula

    Een politieke discussie tussen twee mannen is in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso zwaar uit de hand gelopen. Een aanhanger van de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro stak donderdagavond een volgeling van de linkse ex-president en huidig presidentskandidaat Luiz Inácio Lula da Silva dood. In Brazilië vinden in oktober presidentsverkiezingen plaats, en de gemoederen lopen nu al hoog op.
  2. Half miljoen Brazilianen ondertekenen petitie voor democratie

    Half miljoen Brazilia­nen onderteke­nen petitie voor democratie

    In Brazilië hebben meer dan een half miljoen mensen een petitie ondertekend ‘ter verdediging van democratie’ in een reactie op opmerkingen van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Bolsonaro heeft zich in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van begin oktober herhaaldelijk kritisch uitgelaten over onder meer het kiessysteem in Brazilië dat sinds 1996 wordt gehanteerd en de daarbij gebruikte stemmachines. Door zijn opmerkingen bestaat twijfel of hij een eventuele verkiezingsnederlaag zal accepteren.