Raadsman Cohen zegt het echt: Trump is leugenaar, oplichter en racist

videoMichael Cohen heeft zojuist de pijnlijke woorden uitgesproken tijdens zijn getuigenis in het Huis van Afgevaardigden. De Amerikaanse president is volgens zijn voormalige advocaat een ‘oplichter’, een ‘racist’ en een ‘bedrieger’. De president zou liegen over bijna alles en nog meer. ,,Niets minder dan dat.’’

Amerika keek ernaar uit. De getuigenis van Cohen wordt gezien als hét politieke spektakelstuk tot nu toe in het Trump-feuilleton. Het optreden van Cohen, die zo lang Trumps persoonlijke advocaat, vertrouwensman, politieke klusjesman en ‘fixer’ was, is een kant-en-klaar filmscenario. Daar zit de ‘consigliere', de voormalige vriend en raadgever die voor zijn baas door het vuur ging, die zich naar eigen zeggen liet meeslepen door Trumps fantastische verhalen en alles wat krom was recht maakte, maar die gedesillusioneerd voor drie jaar de gevangenis in zal moeten. Omdat hij onder meer loog onder ede en illegale betalingen deed, ten behoeve van een baas die hem nu niet meer wil kennen en zelfs publiekelijk verkettert.

Terwijl Trump ver weg, in Vietnam, op zijn manier spektakelpolitiek bedrijft, noemde Witte Huiswoordvoerder Sarah Huckabee Cohen alvast een ‘schandelijke schurk’. ,,Het is belachelijk dat iemand een veroordeeld leugenaar gelooft en het is zielig hem weer een gelegenheid te geven zijn leugens te verspreiden.’’ Trump zelf twitterde vanochtend een soortgelijke tekst waarmee de verdedigingsstrategie duidelijk is. 

Uitstel

Ultieme pogingen van Mark Meadows, een Republikeinse afgevaardigde, en andere Republikeinen de explosieve zitting uit te stellen omdat de inleidende verklaring van Cohen niet 24 uur vooraf bij het Congres was ingediend, werden afgewezen door de voorzitter. Volgens Meadows was het allemaal een complot, georganiseerd door een voormalige adviseur van Bill Clinton en was Cohen altijd uit geweest op persoonlijk gewin. 

Volledig scherm
Michael Cohen, voormalig advocaat van Donald Trump, zweert dat hij niets dan de waarheid zal vertellen op Capitol Hill in Washington. © REUTERS

In zijn openingsverklaring raakte Cohen zijn oude baas meteen onder de gordel. Hij betuigt meteen spijt dat hij heeft meegeholpen Trumps ‘illegale activiteiten te verhullen’. Trump zag zijn kandidatuur voor het presidentschap altijd als een 'marketing kans’, aldus de ex-advocaat - want Cohen onthulde en passant dat hij gisteren door de Amerikaanse Orde van Advocaten is geroyeerd als advocaat. Voor de televisiekijker is het allemaal heel bijzonder wat Cohen zegt. Niet voor de openbare aanklager Robert Mueller die Cohen de afgelopen maanden al meer dan 70 uur heeft verhoord over vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Tegenvuur

Quote

Melania is een goed mens, ze verdient dit niet.

Michael Cohen, voormalig advocaat Donald Trump

Voor de Republikeinen zijn de ontboezemingen van Cohen niet fijn. Bijna niemand kent Trump zo goed als de advocaat die tien jaar voor hem werkte. Politici uit Trumps entourage waren ook al begonnen met tegenvuur. Cohen werd meteen bij de eerste vragen weggezet als iemand die gefrustreerd zou zijn omdat hij door Donald Trump was overgeslagen bij benoemingen in het Witte Huis. Tijdens de hoorzitting werd door Mark Meadows benadrukt dat Cohen een ‘patroon van persoonlijke hebberigheid en misleiding’ aan de dag had gelegd in het verleden. Een ander Republikein, Matt Gaetz, dreigde eerder buitenechtelijke escapades van Cohen te onthullen. Met als bedoeling Trumps achterban ervan te overtuigen dat Cohen zelf de meesteroplichter is die Trump nu van alles in de schoenen schuift, zodat hij korter moet zitten. Volgens Democraten was dit een poging Cohen, te intimideren. Hij vertelt niks nieuws, klinkt het aan Republikeinse kant, bovendien is Cohen een veroordeelde leugenaar. Veel van wat de advocaat zegt - zijn verklaring is uitgelekt - zegt, is inderdaad al op de een of andere manier naar buiten gekomen.

Maar het maakt indruk dat de voormalige advocaat van Trump, de man die echt alles weet en ook kleinzielige details kent over bijvoorbeeld het geënsceneerde bieden op een portret van Trump, nu zo uit de school klapt. Erg gênant is de aantijging dat Trump toegegeven zou hebben dat er helemaal geen medische redenen waren om destijds niet naar de oorlog Vietnam te gaan zoals de meeste jongens van zijn generatie. ,,Dacht je dat ik stom was. Ik wilde helemaal niet naar Vietnam.’’

Spijt heeft Cohen van hoe hij de First Lady heeft voorgelogen over Trumps buitenechtelijke escapades met onder anderen een pornoster. ,,Zij (Melania) is een goed mens. Ik heb groot respect voor haar. Ze verdient dit niet.’’

Volledig scherm
Een beladen verklaring: Michael Cohen getuigt in Washington. © AFP
  1. Nederlandse Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legendarisch hotel

    Nederland­se Cuba-fan bestolen van ruim 1000 euro in legenda­risch hotel

    Zijn beslissing om nu eens niet bij particulieren te overnachten maar in het prestigieuze Hotel Nacional de Cuba, is Govert van der Linden (60) uit Amsterdam wel heel duur komen te staan. Uit de kluis in zijn hotelkamer in het centrum van Havana verdween minstens 1000 euro van zijn vakantiebudget. ,,Ik wil de locals graag helpen, ook financieel, maar dan wel op eigen initiatief’’, verzucht de onfortuinlijke vakantieganger.