Sarah Wairimu Kamotho.
Volledig scherm
Sarah Wairimu Kamotho. © Videostill

Rechter in moordzaak oud-topman Philips in Kenia gearresteerd

Een rechter in Kenia die belast is met enkele zaken rond de van moord verdachte weduwe van Nederlander Tob Cohen is vanmorgen gearresteerd. Dat melden Keniaanse media. De magistraat zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling.

Rechter Sankale Ole Kantai van het Hof van Beroep in Nairobi werd vanmorgen gearresteerd in de Keniaanse hoofdstad en voor verhoor overgebracht naar de nationale recherche. Volgens niet bevestigde berichten zou hij het bed hebben gedeeld met de verdachte weduwe Sarah Wairimu Kamotho (52) in ruil voor zijn ‘hulp’, mogelijk het sjoemelen met bewijsmateriaal in het onderzoek naar de moord op Tob Cohen.

Volgens de krant Daily Nation wordt de rechter ervan beschuldigd Cohens weduwe te hebben geholpen. Dit door haar advies te geven en te assisteren bij het opstellen van verklaringen voor de politie. 

Sarah Kamotho nam volgens de Keniaanse krant contact op met de rechter in de hoop wat advies te krijgen voor het geval ze gearresteerd zou worden voor betrokkenheid bij de zaak. De rechter betaalde haar vliegticket naar Kisumu waar hij een workshop volgde en stuurde een auto met chauffeur naar de luchthaven om haar op te pikken, aldus The Nation.  

Kamotho's advocaat laat aan deze site weten dat hij geen commentaar geeft ‘op de jongste afleidingsmanoeuvre van de nationale recherche’. 

Tunnelvisie

Advocaat Philip Murgor klaagde de afgelopen maanden herhaaldelijk bij het Keniaanse Hooggerechtshof, belast met onder andere strafzaken, over het verloop van het moordonderzoek tegen zijn cliënte. Het Openbaar Ministerie en de onderzoekscel van de nationale recherche lijden volgens hem aan een tunnelvisie waarbij Sarah Wairimu Kamotho stelselmatig wordt afgeschilderd als de enige met een motief voor de moord op haar man. Dit om de echte moordenaar(s) buiten schot te houden.

In een brief aan de Keniaanse procureur-generaal en de inspecteur-generaal van politie, vroeg Murgor gisteren om aanvullend onderzoek naar de manier waarop Cohens testament tot stand kwam. Dat testament zou zijn vervalst. De advocaat baseert zich op bevindingen van een deskundige die volgens hem concludeerde dat het handschrift en de handtekening niet overeenkomen met die van Cohen zelf. 

Sarah Wairimu Kamotho diende amper twee weken geleden bij het Openbaar Ministerie en de nationale recherche een verzoek in tot vervolging van de zus van Cohen. Die wordt in het testament aangewezen als voornaamste begunstigde, beweert de Keniaanse. Zij beschuldigt haar voormalige Nederlandse schoonzus van fraude en valsheid in geschrifte en vroeg het Hooggerechtshof om haar te mogen ondervragen. Het Hooggerechtshof doet daar begin april uitspraak over.

Overgeplaatst

Het Hof van Beroep in Nairobi waar de opgepakte rechter Sankale Ole Kantai werkt, behandelt beroepszaken tegen beslissingen van het Hooggerechtshof. 

Kantai was volgens de Daily Nation een van de meerdere Keniaanse rechters die in februari vorig jaar werden overgeplaatst. Van Nyeri, de stad waar Cohens weduwe vandaan komt en waar ze een hotel liet bouwen, werd Sankale Ole Kantai overgeheveld naar Nairobi. De gerechtelijke autoriteiten noemden de overplaatsingen een ‘normale gang van zaken’ die in overeenstemming was met de eis dat rechters van het beroepshof maximaal twee jaar mogen zetelen in dezelfde standplaats.  

De meeste overgeplaatste rechters werden volgens de Keniaanse krant genoemd in een reeks corruptiezaken en zaken in verband met de door de Keniaanse Hoge Raad ongeldig verklaarde presidentsverkiezingen in 2017. De verkiezingscommissie had de zittende president Uhuru Kenyatta uitgeroepen tot winnaar maar die uitslag was volgens de rechters niet geldig vanwege onregelmatigheden. Een maand later werd Kenyatta opnieuw  tot winnaar verklaard. 

Minnaar

Het zwaar verminkte lichaam van Tob Cohen werd in september gevonden in een lege watertank in de tuin van zijn villa buiten Nairobi. Dit op aangeven van een medeverdachte met wie zijn weduwe bevriend was en die ook haar minnaar zou zijn geweest. 

Sarah Wairimu Kamotho kwam medio oktober na 44 dagen detentie op borgtocht vrij. Ze geldt als de hoofdverdachte in de zaak rond de dood van de Nederlandse zakenman en voormalig topman van Philips. Volgens de aanklagers heeft ze de moord met zo’n twintig anderen beraamd en gepleegd. Dit naar verluidt omdat hij van haar wilde scheiden. 

Tob Cohen stierf door een klap met een bot voorwerp op de rechterkant van zijn hoofd, zo bleek uit de autopsie in september. Rechercheurs ontdekten het lichaam van Cohen bijna twee maanden nadat de Nederlander vermist was geraakt. De zoektocht naar de Nederlander en de daders werd breed uitgemeten in de Nederlandse, Keniaans en internationale media. 

Tob Cohen werd eind september in Nairobi begraven: 

Tob Cohen met zijn Keniaanse echtgenote.
Volledig scherm
Tob Cohen met zijn Keniaanse echtgenote. © Privéfoto
  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.