Volledig scherm
Reddingswerkers gaan aan boord van een helikopter, op weg naar het gebergte. © REUTERS

Reddingswerkers ingeschakeld nadat onderzoekers vastzitten in de diepste grot van Polen

Reddingswerkers proberen in het zuiden van Polen twee onderzoekers te redden die sinds zaterdag vastzitten in de diepste grot van het land. Nadat één van de toegangstunnels is volgelopen met water, kunnen de speleologen de grot niet meer uit. Meer dan twintig reddingswerkers proberen nu om contact te leggen met de onderzoekers, maar zijn hier tot nu toe niet in geslaagd. 

De onderzoekers daalden donderdag met vier anderen af in de Jaskinia Wielka Sniezna-grot, de langste en diepste grot in de Tatra-bergen. Nadat het viertal zaterdag het contact met de twee verloren, sloegen ze alarm. De waarin de onderzoekers zich vermoedelijk bevinden is enorm: ruim 23 kilometer aan gangen strekt zich uit, waaronder ook waterwegen. De diepte kan oplopen tot ruim 800 meter.

Mogelijk zal met behulp van dynamiet worden getracht delen van de rots te vernietigen, om zo het diepste gedeelte van de grot te bereiken. Dit kan dagen en misschien wel weken in beslag nemen en is niet zonder gevaren, aldus het hoofd van het reddingsteam tegen de Poolse televisiezender TVN.

Over de gezondheid van de twee speleologen bestaan grote zorgen. In de grot is het slechts een graad of 4 en is de luchtvochtigheid hoog. Onderkoeling ligt op de loer. ,,Het is extreem moeilijk om de speleologen te bereiken, ook al weten we waar ze zich bevinden.’’

De Poolse reddingswerkers en brandweerlieden ter plaatse krijgen hulp van collega’s uit Slowakije. De grot ligt aan de grens tussen beide landen. Ook zijn explosievenexperts ter plaatse.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.