‘Revolutie op defensie’ stelt nog weinig voor in Duitsland: bij oorlog zit het leger snel zonder kogels
Driekwart jaar na de aangekondigde ‘revolutie op defensie’ verkeert de Duitse krijgsmacht nog steeds in deplorabele staat. De Bundeswehr blijkt, ook door de oorlog in Oekraïne, over (veel) te weinig munitie te beschikken.
De Duitse minister Christine Lambrecht van Defensie wist het woensdag op Berlin Security Conference treffend te zeggen: ,,Het is belangrijk dat bondgenoten weten dat ze op ons kunnen vertrouwen.’’ De zichtbaar zenuwachtige SPD-minister Sprak in Berlijn een goed gevulde zaal toe met hooggeplaatste militairen en industriëlen.
De realiteit is echter anders, zo leek Lambrecht ook te beseffen. Al jaren verkeert de Bundeswehr in deplorabele staat. Gevechtsvliegtuigen blijven aan de grond als gevolg van achterstallig onderhoud, onderzeeboten kunnen niet duiken en legertanks niet eens rollen. De problemen blijven zich opstapelen, nu ook blijkt dat er niet genoeg munitie voorhanden is.
Een week voor de vakconferentie stond de minister voor schut in de Bondsdag toen oppositiepartij CDU vroeg hoeveel dagen de munitievoorraad van Duitsland strekt. Lambrecht bleef een antwoord verschuldigd. Maar zeker is dat de kogelvoorraad niet voldoet aan de Navo-eis van dertig dagen.
100 miljard euro
Op 24 februari kondigde bondskanselier Olaf Scholz, partijgenoot van Lambrecht, in een bevlogen toespraak een ommekeer aan op defensiegebied. Met 100 miljard euro zette Duitsland een ware bazooka in om het slecht onderhouden leger een flinke facelift te geven. Maar ruim 9 maanden blijkt er weinig terecht te zijn gekomen van de Zeitenwende.
,,Ik had verwacht dat de bondskanselier een duidelijk signaal heeft afgegeven’’, hintte SPD-partijvoorzitter Lars Klingbeil deze week in de richting van de wapenindustrie. De Duitse wapenfabrikanten sloegen verbaal meteen terug: ,,Wij wachten niet af en kijken niet toe’’, verweerde Christoph Atzpodien zich. Volgens de voorzitter van de industriële belangenclub BDSV hebben ondernemingen – van groot tot klein – juist risico’s genomen door zonder bestellingen aan de slag te gaan.
Europese partners reageren verbijsterd op het Duitse getreuzel. ,,In Parijs zag men de speech van Scholz als een geweldige kans voor een Europees defensiebeleid, maar er is nauwelijks progressie geboekt’’, zegt Shahin Vallée van de Duitse denktank DGAP tijdens een digitaal rondetafelgesprek.
Relatie verzuurd
Volgens Vallée heeft de Duitse alleingang de relatie met Frankrijk ernstig verzuurd. Zo besloten de Duitsers op eigen houtje 45 gevechtsvliegtuigen van de Amerikanen te kopen, mislukte een veelbelovend initiatief voor een Frans-Duitse tank en wees Berlijn een bestelling van helikopters af bij het Franse Airbus. Liever werken de Duitsers samen met de Amerikanen.
Terwijl Berlijn elders materieel inkoopt en zelf de KF51 Panther-tank produceert, wist minister Lambrecht vorig jaar al van het munitietekort. ‘Door de export van Duitse munitie naar Oekraïne is de situatie nijpender’, erkent ze in een interview met de krant FAZ.
Duitsland lijkt dan ook snel door de 100 miljard te zijn, aangezien alleen al de productie van munitie de komende jaren 20 miljard euro gaat kosten, aldus het Duitse ministerie van Defensie.
Intussen moet de eigen wapenindustrie van ver komen, nadat ze afgelopen jaren vooral in de spaarstand heeft geleefd. De topman van fabrikant Rheinmetall verklaarde eerder dat zijn firma de kogelvoorraad pas ‘binnen zes tot twaalf maanden kan aanvullen, doordat zijn bedrijf ‘in twee ploegen’ moet werken.
Voor komend jaar belooft minister Lambrecht 1,125 miljard euro uit te trekken voor kogels, bommen en granaten. Daarmee zijn de tijden veranderd: In 2015, een jaar na de Russische annexatie van de Krim, kostte munitie Duitsland slechts 300 miljoen euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Magazijnmedewerkers Amazon in Britse stad Coventry staken om loon
Amazon-werknemers in een magazijn in Coventry, een stad in Midden-Engeland, zullen woensdag niet op het werk verschijnen na een maandenlange ruzie over loon. Volgens vakbond GMB nemen naar verwachting zo’n 300 werknemers deel aan de vakbondsactie. -
Bekende esthetische arts uit ‘Latem Leven’ deelt beelden van gewapende overval
Daniel Dimovski, een esthetische arts uit Sint-Martens-Latem, kreeg afgelopen nacht gewapende overvallers over de vloer. Op het Instagramaccount van de arts staan beelden van zijn vriend die in het ziekenhuis ligt en van de overval. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
met video
Beelden tonen ravage nadat trein botst met stilstaande vrachtwagen: één reiziger lichtgewond
Het doet denken aan het treinongeval van een paar maanden geleden in Bergen op Zoom. Maar nu gebeurde het in België, tussen Kortrijk en Oudenaarde. Daar werd het treinverkeer tussen Kortrijk en Oudenaarde stilgelegd nadat vrijdagochtend een aanrijding plaatsvond tussen een trein en een vrachtwagen. Eén treinreiziger werd lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht.
-
PREMIUM
Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ breekt met moeder en stiefzus: ‘Ik maak iedereen af hè, begrepen?’
De Antwerpse drugscrimineel Yannick V., alias ‘Flash’ en zijn moeder Pascale V. (59) hebben met elkaar gebroken. “Ik schaam me diep dat ik me heb laten meeslepen in zijn drugsverhaal”, zei de moeder aan de rechters die haar tot 5 jaar cel kunnen veroordelen. Advocaat Frédéric Thiebaut toonde met een angstaanjagende telefoontap aan dat moeder Pascale V. onder grote druk stond van haar gedrogeerde zoon. “Ge moet nu bellen. NU! NU! NU!” -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Met video
Rutte vindt koranverscheuring een ‘smakeloze’ actie, Turkije ontbiedt Nederlandse ambassadeur
Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur in Ankara ontboden vanwege een protest in Den Haag waarbij een koran werd verscheurd. Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse zaken, begrijpt dat de actie als ‘provocerend’ wordt gezien, maar benadrukt dat in Nederland de vrijheid van meningsuiting ‘een groot goed is’. Premier Mark Rutte noemt de actie evenwel ‘smakeloos’.